Verkkouutiset

Kreml haluaa etupiirejä – raportin mukaan sotilaalliset keinot ovat osa arsenaalia

Tutkijat eivät usko liennytyksen mahdollisuuteen Venäjän nykyhallinnon aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin puolustusministeriön alainen Totalförsvarets forskningsinstitut -tutkimuslaitos (FOI) on julkaissut raportin Venäjän sotilaallisen kyvyn kehityksestä. Asevoimien suorituskykyä koskevien arvioiden lisäksi raporttiin sisältyy Venäjän poliittisia pyrkimyksiä koskevia johtopäätöksiä.

Presidentti Vladimir Putinin johdolla Venäjä on raportin mukaan irtautunut perinteisestä ulkopoliittisesta linjastaan, jonka keskeisenä päämääränä on ollut status quon ylläpitäminen. Se tavoittelee uutta kansainvälistä järjestelmää, jossa muutama suurvalta jakaisi maailman omiin etupiireihinsä.

Tavoitettaan Venäjä edistää nyt myös sotilaallisin keinoin ja on toistuvasti osoittanut olevansa valmis siirtämään aseellisesti rajoja Euroopassa. Tällä on kielteisiä heijastuksia pienten naapurimaiden turvallisuustilanteeseen, raportissa todetaan.

Krimin valtaus vuonna 2014 ja Venäjän sotatoimet Itä-Ukrainassa tulivat pitkälti yllätyksenä lännelle. Se, että lännessä on sen jälkeen toimittu muuttuneen tilanteen edellyttämällä tavalla, on raportin mukaan vahvistanut Venäjällä niitä poliittisia voimia, jotka väittävät Venäjän olevan piiritystilassa ja vaativat sitä iskemään takaisin. Riski Venäjän ja lännen keskinäisen epäluottamuksen ja väärinymmärrysten lisääntymiseen edelleen arvioidaan suureksi.

Linjanmuutosta ei näköpiirissä

FOI:n raportissa on tunnistettu myös tekijöitä, jotka voivat toteutuessaan vaikuttaa aggressiivista linjaa hillitsevästi.

Esimerkiksi sosiaalisen tyytymättömyyden kasvu Venäjällä saattaisi synnyttää paineita linjan tarkistamiseen. Myöskään siitä, että länsivastaiset ja nationalistiset viestit vetoaisivat kansalaisiin myös pitkällä aikavälillä, ei ole takeita.

Kysymysmerkkejä liittyy niin ikään Venäjän kykyyn luoda ja ylläpitää strategisia kumppanuussuhteita. Edes väestökehitys ei ole Venäjän pyrkimyksille suosiollinen: 15-72-vuotiaiden ikäryhmä on pienenemässä eikä terveysoloissa ole tapahtunut myönteistä kehitystä.

Edellytykset länsimyönteisen politiikan paluulle ovat kuitenkin raportin mukaan heikentyneet riippumatta siitä, jatkaako Vladimir Putin presidenttinä vai ei.

Politiikan yhä autoritaarisempi suunta yhdistettynä sen oikeuttamiseksi luotuihin viholliskuviin tekevät linjamuutoksen Venäjän johdolle erittäin vaikeaksi ilman, että se samalla vaarantaisi oman valta-asemansa, raportissa todetaan.

Yli 200-sivuisen raportin laatimiseen on osallistunut kahdeksan tutkijaa FOI-tutkimuslaitokselta. Venäjän sotilaallisen kyvyn kehitystä arvioiva raportti julkaistiin nyt kahdeksatta kertaa.

Toimittaja: HEIKKI HAKALA

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)