Verkkouutiset

Kreikan kansanäänestys: Kyllä-äänet nousivat johtoon kyselyissä

Kreikan kohtalo ratkeaa pankkiautomaateilla – jos rahaa ei tule, Kreikka suostuu euroryhmän asettamiin lainaehtoihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan enemmistö kreikkalaista kannattaa EU:n tarjoamaa pelastuspakettia ja siihen kuuluvia lainaehtoja. BNP Paribas -pankin teettämän kyselyn mukaan 47,1 prosenttia vastanneista äänestäisi ”kyllä” ja 43,2 prosenttia ”ei”.

Asiasta kertoo muun muassa Irish Times.

Aiemmin tällä viikolla Efimerida ton Syntakton -lehden kyselyssä asetelma oli toisin päin: ei-äänten kannatus oli 46 prosenttia ja kyllä-äänten vain 37 prosenttia.

Tosin tässä kyselyssä havaittiin myös se, että ei-äänten kannatus oli pudonnut muutamassa päivässä 57 prosentista 46 prosenttiin. Syynä yleiseen mielipiteen muutokseen olivat pääomaliikkeiden ja käteisen rahan nostoihin liittyvät rajoitukset. Kreikan hallitus on rajoittanut käteisen rahan nostoa automaateista.

BNP-pankin kysely julkaistiin saman päivänä, kun Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ilmoitti televisiopuheessaan, että sunnuntain kansanäänestystä ei peruta sen suuntaisista huhuista huolimatta. Hän myös totesi, että Kreikkaa on kiristetty ja että ei-äänten voitto toisi Kreikalle paremmat lainaehdot.

Kreikan toinen lainaohjelma päättyi tiistaina. Samana päivänä Kreikka esitti virallisen pyynnön kolmannesta lainaohjelmasta.

Euroryhmä piti tiistai-iltana puhelinkokouksen Kreikan tilanteesta. Se totesi, että uuteen ohjelmaan ei tällä hetkellä ole edellytyksiä.

– Ensin täytyy kuitenkin katsoa kansanäänestyksen tulos. Jotta mahdollisissa neuvotteluissa päästäisiin alkua pidemmälle, Kreikan on laadittava realistinen suunnitelma talouden pelastamiseksi tarvittavista toimista ja sitouduttava sen toimeenpanoon, sanoo valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) tiedotteessaan.

Hänen mukaansa Tsipraksen puhe heikensi luottamusta Kreikkaa kohtaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)