Verkkouutiset

Kiina suostuu Pohjois-Korean Kim Jong-unin nöyryytettäväksi – tästä syystä

Kiinan presidentti Xi Jingping ei yleensä siedä muiden maiden johtajien uhittelua. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on kuitenkin poikkeus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korea nöyryytti Kiinaa jälleen toissa viikolla laukaisemalla avaruuteen satelliitin. Naapurimaat ja Yhdysvallat ovat kutsuneet laukaisua ohjuskokeeksi. Pohjois-Korean mukaan kyse on maapalloa tarkkailevasta valvontasatelliitista.

Pohjois-Korean perimmäisenä tarkoituksena saattoi olla uhittelu Yhdysvalloille ja sen alueellisille liittolaisille kuten Japanille, mutta satelliitin laukaisu oli myös vihamielinen toimi Pohjois-Korean ainoaa liittolaista, Kiinaa kohtaan.

Kiina lähetti veteraanidiplomaattinsa Pjongjangiin 2. helmikuuta taivutellakseen Pohjois-Korean hallinnon lykkäämään laukaisua.

Pohjois-Korea ei piitannut Kiinan neuvoista ja päätti kaiken lisäksi laukaista satelliittinsa kiinalaisen uudenvuoden aattona, joka on maan merkittävin juhlapäivä. Kansainvälisten suhteiden asiantuntija pitää tätä nöyryytyksenä Kiinalle.

– Tämä oli isku vasten Pekingin kasvoja, sanoo Time-lehden haastattelema Kalifornian yliopistossa työskentelevä kansainvälisiin suhteisiin erikoistunut asiantuntija Steven Weber.

Kiina on köyhän Pohjois-Korean suurin kauppakumppani; vuonna 2014 maiden välisen kaupan arvon arvioitiin olevan 6,4 miljardia dollaria.

Kiina toimittaa lisäksi Pohjois-Koreaan käteistä, ruokaa, aseita ja energiaa. Jos Kiina päättäisi lopettaa Pohjois-Korean tukemisen, Kim Jong-unin hallinto kohtaisi erittäin vakavia ongelmia.

Lehden mukaan Kiinan tuki Pohjois-Korealle johtuu kahdesta pääsyystä. Kiina on edelleen kommunistisen puolueen hallitsema autokraattinen valtio, joka pitää Yhdysvaltain kanssa liittoutunutta Etelä-Koreaa uhkana.

Kiina on myös tietoinen siitä, että Pohjois-Korean romahdus ajaisi miljoonia pakolaisia rajan yli Kiinaan, mikä aiheuttaisi sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia.

Lisäksi Kiinalla on paljon omia ongelmia. IMF:n ennusteen mukaan Kiinan talouskasvu supistuu viime vuoden 6,9 prosentista tänä vuonna 6,3 prosenttiin. Samaan aikaan Kiinan osakemarkkinat ovat kaaoksessa.

Kiina haluaa varmistaa pääsyn Pohjois-Korean halvoille mineraalilähteille. Kiina tuo vapaasti muun muassa kultaa, sinkkiä, kuparia, nikkeliä ja harvinaisia maametalleja.

– Pohjois-Korean hallinto on täysin tietoinen siitä, että se pitää Kiinaa pihdeissään, Weber kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)