Verkkouutiset

Hän antoi Kiovan hyökkäyskäskyn – verilöylyn piti pyyhkiä pois Euromaidan

Ukrainalainen kansanedustaja on julkistanut dokumentteja Venäjän osuudesta Kiovan verilöylyn suunnitteluun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan paenneen presidentti Viktor Janukovitsin hallinnon sisäministeri Vitaliy Zakharchenko oli suunnitellut Kiovan Euromaidanin mielenosoituksen lopettamista viime viikolla koettua massiivisemmilla toimenpiteillä. Euromaidanilla kuoli tiistaina 30 ja torstaina yli 50 ihmistä lähinnä tarkka-ampujien tuleen.

Kansanedustaja Hennadii Moskal on julkistanut Facebook-sivuillaan sisäministeriön yksityiskohtaiset iskusuunnitelmat, joihin kuului muun muassa Euromaidanin saartaminen tarkka-ampujilla. Tarkoitus oli Kyiv Postin mukaan ”pyyhkiä pois” koko mielenosoitus.

Moskal on julkistanut saamistaan dokumenteista noin kymmenesosan. Hän sanoo pyrkivänsä painostamaan ja varmistamaan, että vastuullisia vastaan nostetaan rikossyytteet.

Sisäministeri Vitaliy Zakharchenko ja Ukrainan turvallisuuspoliisin johtaja Oleksandr Yakumenko totesivat julkisessa lausunnossaan tiistai-iltana, että he käyttävät ”kaikkia laillisia keinoja” mielenosoittajia vastaan ”jos laittomuudet jatkuvat”.

Kyiv Postin mukaan sisäministeriön suunnitelma toteutui osittain. Operaatiossa oli kaksi koodinimeä, jotka olivat bumerangi ja aalto.

Suunnitelmien mukaisesti toimissa olisi ollut 22 000 toimintoja tukevaa poliisia, 2 000 mellakkapoliisia ja 224 turvallisuuspalvelun yksiköiden miestä. Jälkimmäisiin kuului tarkka-ampujia.

Dokumentit kertovat myös panssaroitujen ajoneuvojen, räjähteiden ja muiden ottamisesta käyttöön sekä metroasemien sulkemisesta ja sähkön katkaisemisesta alueella. Nämä toteutuivatkin, mutta mielenosoittajat tekivät vastarintaa ja muun muassa tuhosivat barrikadien läpi tunkeutuneen panssaroidun ajoneuvon Molotovin cocktaililla, josta Verkkouutiset kertoi tässä jutussaan keskiviikkona.

Kaduilla nähdyt tarkka-ampujat olivat dokumenttien perusteella Ukrainan sisäministeriön erikokoisjoukkojen jäseniä. Dokumentteihin kuuluu Zakharchenkon käsky Sokil-yksikölle aseiden käyttämisestä.

Kansanedustaja Moskalin mukaan Venäjän armeijan entisellä upseerilla oli suuri rooli operaatiossa. Hänen apuaan tarvittiin, koska Zakharchenkolla ja Yakumenkolla ei ollut kokemusta vastaavista toimista.

Glavkom-sivuston mukaan puolustusministeri Pavlo Lebedev oli antanut käskyn joukkojen siirrosta kohti Kiovaa. Suunnitelmissa oli vähintään 2 500 sotilaan käyttäminen mielenosoittajia vastaan.

Ukrainan parlamentti erotti Zakharchenkon sisäministerin tehtävästä perjantaina. Hänet pysäytettiin rajalla ja hän on usean muun ex-presidentin ”perheen” jäsenen tavoin kateissa. Ex-presidentti Janukovitsista on annettu pidätysmääräys ”siviilien joukkotappamisesta”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)