Verkkouutiset

Pohjois-Koreassa kuohuu: Kim Jong-un irtisanoi sotilasjohtoa ja katosi julkisuudesta

Eteläkorealaisten uutislähteiden mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un jätti väliin tärkeän tapahtuman.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korean itsevaltaista johtajaa Kim Jong-unia ei ole nähty julkisuudessa ainakaan viikkoon, kertoo Chosun Ilbo.

Eteläkorealaislehden mukaan Kim ei ole esiintynyt julkisessa tapahtumassa sen koomin, kun hän kutsui maata johtavan työväenpuolueen keskuskomitean hätäkokoukseen viime viikolla Etelä- ja Pohjois-Korean välien kärjistymisen vuoksi.

Kim Jong-un ei ollut esimerkiksi paikalla maanantaina, kun Pohjois-Koreassa juhlistettiin 55. Songun päivää. Songun tarkoittaa Kimin isän ja maan edellisen johtajan Kim Jong-ilin lanseeraamaa poliittista doktriinia, jonka ytimessä on maan armeijan priorisoiminen kaikessa päätöksenteossa.

Chosun Ilbon mukaan maanantain juhlallisuuksista puuttuivat myös armeijan esikuntapäällikkö Ri Jong-gil ja Pohjois-Korean tiedustelujohtaja Kim Jong-chol.

Pohjois- ja Etelä-Korean välit tulehtuivat viime viikolla, kun Pohjois-Korea tulitti Etelä-Korean omalle puolelleen rajaa asentamia propagandakaiuttimia. Etelä-Korea vastasi tykkitulella.

Etelä-Korea aktivoi kaiuttimensa hiljattain peräti 11 vuoden tauon jälkeen, kun pohjoiskorealaisten väitetysti maiden väliselle rajalle asentamat miinat haavoittivat vakavasti kahta eteläkorealaista sotilasta. Maat pääsivät sittemmin sovintoon ja Etelä-Korea lakkasi käyttämästä kaiuttimiaan.

Kimin nimissä julkaistiin perjantaina lehdistötiedote, jossa hän kiittelee maansa ”valtavaa sotilasvoimaa ja ydinpelotetta” sovun aikaansaamisesta.

Etelä-Korean median mukaan Kim on irtisanonut lukuisia maan sotilasjohtoon kuuluvia henkilöitä kiistan jälkeen.

Julkisten esiintymisten välttelyn uskotaan kielivän siitä, että Kim pyrkii välttämään valtioiden välisen kiistan aiheuttamaa negatiivista julkisuutta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)