Verkkouutiset

Kim toimi Pohjois-Korean salaisena agenttina, nyt hän kertoo kaiken

Kim Dong-shik valittiin Pohjois-Korean salaiseen vakoojaohjelmaan suoraan lukiosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Olin tyrmistynyt, kun sain kuulla, että minusta tulisi vakooja”, Kim Dong-shik kertoo CNN:n haastattelussa.

Hän sanoo olettaneensa oitis menettävänsä henkensä.

”Monet heistä, jotka lähetettiin Etelä-Koreaan kuolivat”, mies toteaa.

Kim valittiin vakoojaohjelmaan suoraan lukiosta 1980-luvun lopulla. Pohjois-Koreaa hallitsi tuolloin maan nykyisen johtajan Kim Jong-unin isoisä Kim Il-sung.

Kim Dong-shik lähetettiin neljäksi vuodeksi erikoisyliopistoon. Siellä tuleville agenteille opetettiin kamppailulajeja, ampumista ja sukellusta sekä annettiin räjähdekoulutusta.

Kimin mukaan psykologiset harjoitteet olivat kuitenkin koulutuksen ydin.

”Meidät opetettiin olemaan valmiina kuolemaan Kimin hallinnon puolesta. Me emme saisi jäädä kiinni elävinä”, hän muistelee.

Eteläkorealaiset ampuivat Kimiä, kun hän oli suorittamassa tehtävää maan pääkaupungissa Soulissa vuonna 1995. Hän haavoittui, eikä pystynyt tappamaan itseään. Kim sanoo Pohjois-Korean viranomaisten surmanneen hänen koko perheensä hänen epäonnistumisensa vuoksi.

Vakoojia kohdellaan hyvin

Kim kertoo Pohjois-Korean agenttien käyttävän runsaasti aikaa ulkomaalaisten tietolähteiden ja tukijoiden värväämiseen.

Värväysoperaatioita pyöritetään hänen mukaansa eritoten Etelä-Koreassa. Siellä agentit pyrkivät värväämään Pohjois-Koreaan myönteisesti suhtautuvia henkilöitä tietolähteiksi ja avustajiksi.

Entinen Pohjois-Korean valtaeliitin jäsen Kang Myong-do kertoo CNN:lle, että Pohjois-Korealla on vakoojia ympäri maailmaa.

Kangin mukaan agentteja operoi jopa Yhdysvalloissa. Sielläkin heidän tavoitteenaan on löytää tukijoita Pohjois-Korean hallinnolle.

”He käyttävät kolmea taktiikkaa. Ensimmäinen askel on antaa (kohteille) ilmaiseksi viisumit Pohjois-Koreaan. Sitten heidän annetaan harjoittaa liiketoimintaa ja ansaita rahaa. Kolmantena keinona he käyttävät naisia heidän houkuttelemiseensa”, Kang selittää.

Hänen mukaansa agenttien metodit ovat pysyneet samanlaisina 1980-luvulta lähtien.

Kangin mukaan maissa kuten Japanissa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Koreassa toimivilla vakoojilla on tärkeä rooli Kim Jong-unin hallinnon pönkittämisessä.

Kim Dong-shik vahvistaa Kangin kertoman. Hänen mukaansa vakoojien tärkeä rooli näkyy heidän yhteiskunnallisessa asemassaan.

”Pohjois-Korea kohtelee heitä erittäin hyvin. Vakoojia kohdellaan kuin kenraaleja ja heidän koulutuksensa on yhtä korkeatasoista”, Kim Dong-shik sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)