Verkkouutiset

Vietnam haastaa Kiinan oikeuteen saarista

Vietnam seuraa Filippiinien esimerkkiä Etelä-Kiinan meren saarikiistoissa haastamalla Kiinan Haagin kansainväliseen välitystuomioistuimeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vietnam pyytää tuomioistuinta takaamaan sen lailliset oikeudet kiistellyllä merialueella. Vietnam tahtoo myös kumota Kiinan väitteet Paracel- ja Spratly-saarten historiallisesta kuulumisesta Kiinaan.

Kiina puolestaan sanoo kieltäytyvänsä asian käsittelystä Haagissa, koska sillä on ”kiistämätön oikeus” saariin. Vietnamin pääministeri Nguyen Tan Dung sanoi jo kesällä Vietnamin valmistautuvan haasteen esittämiseen ja miettivänsä parasta aikaa sen jättämiseen. Nyt Vietnam sanoo Haagin tuomioistuimelle omaavansa riittävät historialliset ja lailliset todisteet oikeuksistaan saariin.

Kiina on Kaakkois-Aasian maiden tärkein kauppakumppani, mutta Vietnamissa laskeskellaan Kiina suuttumuksen kohdistuvan ensi sijassa Filippiineihin, joka jätti ensimmäisenä haasteen Haagiin.

Käytännössä haasteet tuovat YK:n välitystuomioistuimen uudeksi osapuoleksi kiistaan, vaikkei sen päätöksillä olisikaan paljon käytännön merkitystä. Filippiinit ja Vietnam katsonevat kuitenkin suojelevansa oikeuksiaan tuomalla kiistan Haagiin suuren naapurinsa aggressiiviseksi kokemaansa saaripolitiikkaa vastaan.

Myös Taiwanilla, Malesialla, Bruneilla ja Indonesialla on ollut kilpailevia vaateita ja intressejä. Kiistelyillä alueilla on ilmaisesti suuria öljy- ja kaasuvarantoja. Kiistaa on myös siitä, miten eri maille kuuluvat talousvyöhykkeet pitäisi määritellä.

Alueiden kautta kulkee myös paljon kauppa- ja sotilasliikennettä. Siksi Yhdysvaltain pyrkimykset luoda liittoja pienempien Kaakkois-Aasian maiden kanssa eivät ole helpottaneet saarikiistojen ratkaisua.

Kiina sanoo tahtovansa neuvotella asioista kahden kesken Kaakkois-Aasian maiden kanssa, mutta käytännössä se on taloudellisia etuuksia myöntämällä pyrkinyt saamaan ainakin Kambodzhan, Burman ja Thaimaan asettumaan kiistakumppaniensa vaateita vastaan.

Aasia varustautuu

Melkein kaikki Aasian valtiot pyrkivät vahvistamaan sotilaskapasiteettiaan erityisesti merellä ja ilmassa. Etelä-Kiinan meren kiistat ovat voimistaneet trendiä.

Suurimpia asekauppiaita ovat Venäjä, Yhdysvallat ja EU. Perinteisten isojen kauppiaiden Britannian ja Ranskan ohella muun muassa Hollanti on pyrkinyt voimakkaasti lisäämään asekauppaansa Aasian maihin ja moni muukin pienempi maa pyrkii apajille.

Lukuisat Aasian kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet hallituksiaan ja myyjämaita siitä, että varustelua lisäämällä ne vaarantavat Aasian maissa kipeästi tarvittavan sosiaalisen kehityksen sekä ylipäänsä pyrkimykset ohjata yhteisiä varoja kestävään kehitykseen.

Kirjoittanut: KALLE SYSIKASKI

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)