Verkkouutiset

Kiinalla yllättäviä käänteitä: neuvotteluja vanhojen vihollisten kanssa

Kiinan ulkopolitiikkaa on leimannut kuluvan syksyn aikana osallistuminen moniin, hieman yllättäviinkin valtiollisiin tapaamisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiina on pitänyt yhteisiä neuvotteluja niin Japanin, kuin Vietnamin ja Taiwaninkin kanssa.

Vaikka virallinen varmistus asiasta tuli viime hetkillä, lokakuun lopussa Kiinan pääministeri Li Keqiang osallistui kolmenväliseen tapaamiseen yhdessä Korean presidentin Park Geun-hyen ja Japanin pääministerin Shinzo Aben kanssa.

Vuosittainen kolmen maan kokous pidettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2008, mutta sitä ei ole pidetty vuoden 2012 jälkeen.

Vaikka kolmella itä-Aasian talousmahdilla ei ole kovin lämpimät diplomaattiset suhteet, on yhteisiä neuvotteluja vaikeuttanut erityisesti Kiinan ja Japanin viileät kahdenväliset suhteet. Kahden maan välejä on tulehduttanut viime vuosina alueellisten kiistojen lisäksi erilaiset tulkinnat historiallisista konflikteista, kuten toisen maailmansodan tapahtumista.

Heti seuraavalla viikolla Kiinan presidentti Xi Jinping matkusti Vietnamin pääkaupunkiin Hanoihin, missä hän tapasi Vietnamin presidentin Truong Tan Sangin. Kiinan ja Vietnamin keskusteluyhteyttä on vaikeuttanut viime vuosina kiista Etelä-Kiinan meren saarista, joiden kumpikin väittää sijaitsevan alueellaan.

Tapaaminen ensi kerran sitten vuoden 1949

Vietnamin jälkeen vuorossa oli matka Singaporeen, missä presidentti Xi Jinping tapasi Taiwanin presidentin Ma Ying-jeoun.

Vaikka neutraalilla maaperällä, suljettujen ovien takana käytyä keskustelua pidettiin lähinnä symbolisena, oli se historiallinen. Päämiestason keskustelu kahden osapuolen välillä oli ensimmäinen vuoden 1949 jälkeen, jolloin Taiwan erosi Kiinasta sisällissodan seurauksena.

Kiina on yleensä toteuttanut naapurisuhteissaan suurvaltapolitiikkaa, joten peräkkäiset tapaamiset usean näkyvän kiistakumppanin kanssa yllättivät monet.

Täydellisestä suunnanmuutoksesta ei voida kuitenkaan puhua, sillä marraskuun alussa pidetyssä ASEAN-maiden puolustusministereiden kokouksessa ei poikkeuksellisesti annettu yhteistä lausuntoa.

Tietolähteet kokouksesta viestittivät, että syynä tähän oli se, että Kiina antanut tehdä lausuntoon kirjausta liittyen Etelä-Kiinan mereen. Kiinan puolustusministeri taas kertoi ”eräiden maiden” yrittäneen väkisin saada mukaan tietynlaisia kirjauksia viitaten lausunnollaan Yhdysvaltoihin ja Japaniin.

Tilanteen kiristyessä Etelä-Kiinan merellä, yksi monen maan konfliktin suurimmista aiheuttajista halunnee kuitenkin pitää hyvät välit mahdollisimman moneen muuhun osapuoleen. Varsinkin, kun Yhdysvaltojen sota-alukset seilaavat jo alueella.

Toimittaja: HANNAMIINA TANNINEN, Hongkong.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)