Verkkouutiset

Ukrainan Jatsenjuk: Lepyttely ei toimi Putinin kanssa

Ukrainan pääministerin mielestä Venäjä tarvitsee uusien alueiden haltuunottoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk toteaa Der Spiegel-lehdelle, että hänen maansa tilanne ei ole toivoton, mutta hankala. Hänen mielestään länsimaat tekevät sen, mihin ne pystyvät tukeakseen Ukrainaa.

– Emme ole kohdanneet ainoastaan talouskriisiä ja sotaa. Ukrainalaiset ovat traumatisoituneita Moskovasta lähtöisin olevasta aggressiosta, joka on maksanut 5 000 henkilön elämän, hän sanoo.

– Lännen liikkumavara suhteessa Vladimir Putiniin on rajallinen. On myönteistä, että Yhdysvallat ja EU osoittavat yhtenäisyyttä. Putin ei odottanut sitä. Hän kuvitteli voivansa hajottaa EU:n, mutta tapahtuikin päinvastoin, kun EU määräsi Venäjä-vastaisia pakotteita.

Jatsenjuk kertoo haastattelussa, ettei sotilaallinen ratkaisu konfliktiin olisi paras mahdollinen. Hän sanoo pikemminkin estelevänsä venäläisten toimia.

– EU pelaa aina sääntöjen mukaan. Moni ajatteli, että Krimin valloituksen jälkeen peto rauhoittuisi. Mutta hän vain jatkoi osoittamalla tukea Itä-Ukrainan separatisteille. Kun me aloitimme terrorinvastaisen operaatiomme, Putin lähetti paikalle sotilaita. Lepyttelyt eivät toimi Putinin kanssa. Tietysti voidaan sanoa, että Krimin niemimaa kuului tsaarinajan Venäjälle satoja vuosia sitten, mutta se ei anna Venäjälle oikeuksia vahingoittaa Ukrainan alueellista koskemattomuutta, Jatsenjuk toteaa.

Pääministeri myös kiistää väitteet siitä, että olisi luopumassa itäukrainalaisista alueista, jotka eivät ole hallituksen käskyvallan alla. Hän tyrmää myös sen, ettei alueille toimitettaisi enää kaasua ja sähköä. Rahaa alueelle ei voida hänen mukaansa toimittaa, koska terroristit ryöstävät rahakuljetukset.

Arseni Jatsenjuk sanoo, että seuraava vaihe tilanteen ratkaisemiseksi on de-eskalointi. Hän kertoo suhtautuvansa Venäjän kanssa tehtäviin sopimuksiin, mutta muitakaan vaihtoehtoja ei ole. Tulevaisuudessa kysymykseen tulevat myös vapaasti käytävät vaalit sekä ulkomaalaisin voimin tehtävä infrastruktuurin jälleenrakentaminen.

– Nämä suunnitelmat käyvät toteen ainoastaan, mikäli Venäjä vetäytyy täysin Ukrainasta. Uskonko, että näin tapahtuu? En, sillä Putin haluaa säilyttää valtaamansa alueet.

Jatsenjukin mukaan he ovat suljettujen ovien takana pitkään miettineet Venäjäle exit-strategiaa. Hänen mukaansa on selvää, että Putin haluaa löytää keinon, jolla säilyttää kasvonsa.

– Toisaalta on selvä että hänen politiikkansa muuttaa Putinia huumeriippuvaiseksi. Hänen selviämisensä riippuu ulkomaiden alueiden ottamisesta. Hän tarvitsee uusia alueiden haltuunottoja. Krimin haltuunotto on tuonut hänelle paljon suosiota kotimaassa. Mutta se ei kestä ikuisesti. Lännen sanktiot alkavat purra ja ihmiset kärsivät. Säilyttääkseen suosionsa Putinin täytyy syyllistyä uusiin kansainvälisiin rikkomuksiin. Muuten hänen edessään on poliittinen kuolema, Jatsenjuk sanoo.

Pääministerin mielestä on huolestuttavaa, että 85 prosenttia venäläisistä kannattaa Krimin valloittamista ja Ukrainaa vastaan tehtyjä toimia. Jatsenjuk kertoo, että Ukrainan tavoite on edelleen liittyä jonakin päivänä Natoon, joskin siihen tulee menemään pitkän aikaa. Myös EU:hun liittyminen kuuluu ukrainalaisten haaveisiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)