Verkkouutiset

Skotlanti oli alkua: nämäkin alueet haluavat itsenäistyä

Skotlannin esimerkki rohkaissee myös muita itsehallintoalueita Euroopassa tavoittelemaan itsenäisyyttä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Skotlannissa torstaina järjestetty itsenäistymisäänestys piti jännityksessä lähes loppumetreille saakka, kun osapuolet näyttivät olevan lähes tasoissa. Skotlanti pysyy Britanniassa, mutta skottien itsehallintoa joudutaan vahvistamaan.

Skotlannin lisäksi useat muut alueet Euroopassa haluaisivat itsenäistyä. Skotlannin itsenäistymispyrkimysten voidaan nähdä inspiroineen myös muita alueita. Myös Business Insider on julkaissut kartan, jossa se kuvaa, millaisia erkaantumispyrkimyksiä Euroopassa on meneillään.

Ajankohtaisimpia itsenäistymishaaveita on Kataloniassa sekä Baskimaalla, jotka pyrkivät eroon Espanjasta. Flanderin alue Belgiassa sekä Etelä-Tiroli ja Sardinia Italiassa ovat samoissa aatoksissa.

Katalonian aluehallitus aikoo järjestää kansanäänestyksen erosta Espanjasta. BBC uutisoi, että siirto äänestykseen pyrkimisestä tehtiin vain päivää Skotlannin äänestyksen jälkeen. Äänestys on tarkoitus järjestää marraskuun 9. päivänä. Espanjan hallitus ei ole suhtautunut asiaan myötämielisesti ja se aikoo keskustella asiasta ensi viikolla.

Baskimaalla on niin ikään toivottu mahdollisuutta järjestää kansanäänestys itsenäistymisestä. Kesäkuussa arviolta 100 000 liitti kätensä yhteen ja muodosti 123 kilometriä pitkän ketjun tukeakseen asiaa. Myös tätä pyrkimystä Espanjan keskushallinto pitää perustuslain vastaisena.

Etelä-Tiroli puolestaan on autonominen maakunta Italiassa, jossa saksan kielellä on lakisääteinen asema. Skotlantilaisten esimerkkiä on seurattu alueella ”suurella mielenkiinnolla”, joskin suurin osa on edelleen autonomian kannalla, sillä se mielletään toimivaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)