Verkkouutiset

Itävalta siirtyy uuteen aikaan: Nationalistien ehdokasta on lähes mahdoton voittaa

Itävallan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saanut nationalistisen FPÖ:n ehdokas Norbert Hofer on todennäköinen tuleva presidentti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Itävallan vapauspuolueen, maahanmuuttovastaisen ja nationalistisen FPÖ:n ehdokas Norbert Hofer sai presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella sunnuntaina 36,4 prosenttia äänistä.

Ennen vaaleja tehdyt mielipidemittaukset epäonnistuivat Hoferin suosion ennustamisessa. Kaikissa mielipidemittauksissa kärjessä oli sitoutumaton, vihreä ehdokas Alexander van der Bellen. Hänelle ennustettiin päälle 25 prosentin kannatusta, mutta lopulta hänen oli tyytyminen 20,4 prosenttiin äänistä.

Myös muut ehdokkaat jäivät selvästi ennustetusta. Sosialidemokraattisen SPÖ:n ehdokas Rudolf Hundstorfer sai 11,2 prosenttia äänistä. Yhtä suuren ääniosuuden sai keskusta-oikeistolaisen ja konservatiivisen ÖVP-puolueen ehdokas Andreas Khol. Maanantain lehdissä on arvioitu yhden aikakauden päättyneen Itävallassa, kun kaksi suurta vanhaa puoluetta eivät pysty enää tulevaisuudessa jakamaan valtaa kaksistaan. Niistä on tullut suurten puolueiden sijaan pienpuolueita.

Hoferin äänisaalis oli niin suuri, että van der Bellenin on vaikeaa voittaa häntä toisella kierroksella, joka pidetään 22. toukokuuta. Van der Bellenin pitäisi voittaa taakseen lähes 70 prosenttia kaikista pudonneilta ehdokkailta jäävistä äänistä voittaakseen. Hoferille riittää, että hän kerää taakseen vajaan kolmanneksen ensimmäiseltä kierrokselta vapautuneista äänistä.

Viimeisimmässä mielipidekyselyssä van der Bellen voittaisi Hoferin toisella kierroksella 52 prosentin osuudella äänistä 48 prosenttia vastaan. Näissä luvuissa kuitenkin taustalla olivat samat tutkimukset, jotka ennustivat Hoferille 10 prosenttiyksikköä alhaisempaa kannatusta kuin toteutunut kannatus.

Hoferin mahdollisuuksia parantaa se, että ennen vaaleja, hän voitti taakseen ennen kaikkea konservatiivien ääniä, mutta myös sosiaalidemokraattien ääniä.

Äänestäjävirta-analyysin mukaan Hoferia äänesti näissä vaaleissa 266 000 konservatiivista ÖVP:ta viime parlamenttivaaleissa äänestänyttä ja 169 000 sosiaalidemokraattista SPÖ:tä äänestänyttä.

Van der Belleniä sen sijaan äänesti 202 000 viimeksi SPÖ:tä äänestänyttä, mutta vain 74 000 ÖVP:ta äänestänyttä.

Vaaleissa kolmanneksi tullut entinen korkeimman oikeuden presidentti Irmgard Griss luokitellaan oikeistoliberaaliksi. Hän sai suurimman äänestäjävirran viimeksi konservatiivista ÖVP:ta äänestäneiltä.

Itävallan presidentti on enimmäkseen seremoniallinen virka, mutta presidentillä on valta hajoittaa hallitus. Norbert Hofer on sanonut hajoittavansa sosiaalidemokraattisen liittokanslerin Wener Faymannin johtaman hallituksen ja vaativansa uusia parlamenttivaaleja.

Itävalta saa joka tapauksessa ensi kertaa sitten vuoden 1945 presidentin, joka ei ole joko sosiaalidemokraatti tai maltillinen konservatiivi. Itävalta siirtyy poliittisesti uuteen aikaan.

Ennenaikaiset eduskuntavaalit tarkoittaisivat todennäköisesti myös SPÖ:n ja ÖVP:n vallan tuntuvaa murenemista. Mielipidemittausten mukaan nationalistinen FPÖ olisi selvästi voittamassa vuonna 2018 säännönmukaisesti pidettävät parlamenttivaalit.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)