Verkkouutiset

Italian pääministeri häviämässä kansanäänestyksen selvin luvuin

Ei-äänten voitto saattaa johtaa euroskeptisten liikkeiden nousuun ja kansanäänestykseen Italian kuulumisesta Euroopan unioniin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Italian kansanäänestys vaikuttaa olennaisesti pääministeri Matteo Renzin tulevaisuuteen. Kyseessä on perustuslain uudistamista koskeva kansanäänestys.

Käytännössä äänestyksestä oli tulossa pääministerin luottamusäänestys. Renzi oli ilmoittanut eroavansa, mikäli ei-äänet voittavat.

Renzin esitys olisi muuttanut 47 perustuslain pykälää, joita on yhteensä 139. Lisäksi senaattoreiden määrä laskisi sataan, kun heitä tällä hetkellä valitaan 320. Myös senaatin lainsäädäntövalta kapenisi huomattavasti, jolloin edustajanhuoneesta tulisi kaikkein merkittävin lainsäädäntöelin.

Renzin mukaan hänen uudistuksensa nopeuttaisi lainsäädäntöprosessia. Vastustajien mukaan uudistus toisi enemmän valtaa pääministerille.

Populistipuolueet ovat kampanjoineet ei-äänten puolesta.

Tilanteen kehittymistä on seurattu Euroopassa tarkasti, sillä ei-äänten voiton uskotaan vahvistavan EU-kriittisten Viiden tähden liikkeen ja Pohjoisen liiton kannatusta. Viiden tähden liike vaatii kansanäänestystä siitä, tulisiko Italian erota Euroopan unionista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)