Verkkouutiset

Italia raivostui Ranskan Macronille – ”kolonialismia”, ”protektionismia”

Ranskan presidentti Emmanuel Macron soitti Italian pääministerille Paolo Gentilonille sovitellakseen maiden välille syntynyttä kiistaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EUObserver kertoo, että italialaismediat ovat syyttäneet Emmanuel Macronin toimia Libyan suhteen ”kolonialismiksi” ja STX:n telakan kansallistamista ”protektionismiksi”. Myös johtavat italialaispoliitikot ovat kritisoineet Macronia.

Macron on yrittänyt hieroa rauhaa Libyaan. Hän sai Libyan sisällissodan keskeiset osapuolet alkuviikosta laatimaan tiekartan tulitaukoon ja vapaisiin vaaleihin. Torstaina Macron lupasi torstaina, että Libyaan perustetaan vielä tänä kesänä Eurooppaan pyrkiville turvapaikanhakijoille järjestelykeskuksia, jotta he eivät lähtisi ylittämään Välimerta.

Italiassa ollaan tuohtuneita siitä, että Ranska on ohittamassa Italian kokonaan Libyan kysymyksessä. Suurin osa Libyan kautta tulevista afrikkalaissiirtolaisista saapuu maihin Italian kautta. Lisäksi Italialla on pitkät suhteet Libyan kanssa, kun Libya oli aikoinaan Italian siirtomaa.

STX:n Saint-Nazairen telakan kansallistaminen taas suututtaa italialaisia, koska Ranskan valtio esti väliintulollaan telakan joutumisen Italian valtion omistaman Fincantieri-yhtiön omistukseen.

Italian pääministerin Paolo Gentilonin toimiston mukaan Macronin puhelu oli ystävällismielinen. Macron pyrki puhelussaan hälventämään vääriä tulkintoja päätöksestään puuttua telakan omistukseen.

Macronin mukaan telakan kansallistaminen on väliaikainen ratkaisu, jonka aikana keskusteluita jatketaan sopimuksen löytämiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)