Verkkouutiset

Avaruusaseman kauhun hetket: kaiken tuho oli parin minuutin päässä

Ammoniakkihälytys oli tehdä 2015 Kansainvälisestä avaruusasemasta ikuisesti aution.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Glint-sivuston jutussa Nasan astronautti Terry Virts kertoo Kansainvälisen avaruusasema ISS:n tammikuun 2015 pelkovuorokaudesta.

”Se oli vaarallisin asia joka on koskaan tapahtunut – on suunnitteluvirhe, joka voi tappaa koko miehistön”, Terry Virts sanoo.

”Se vie huomiosi. En kyennyt uskomaan sitä”, hän kommentoi ensimmäistä hälytystä ISS:lla.

Hälytys avaruudessa lujaa kiitävällä avaruusasemalla ei ole samanlainen asia kuin vaikka palohälytys maan pinnalla. Kyse oli oletetusta ammoniakin vuotamisesta veteen ja sitä kautta ISS:n sisäilmaan. Ammoniakki voi tappaa hengitettynä heti.

Neljä astronauttia laittoivat kaasunaamarit ylleen, lipuivat muutamassa sekunnissa venäläisten puolelle ja sulkivat luukut.

Lennonjohto kuitenkin totesi hälytyksen pian vääräksi, ja amerikkalaiset palasivat puolelleen.

”Sitten tuli todella, todella, todella vakava puhelu Houstonista”, Virts kuvailee jatkoa.

Astronauteille sanottiin, että ammoniakkivuoto on sittenkin totta, hätätoimet on käynnistettävä ja kyse ei ole harjoituksesta.

Ammoniakkivuoto tarkoittaa Terry Virtsin mukaan, että ”se olisi siinä”.

”Jos ammoniakkia vuotaa amerikkalaiselle puolelle eivät ihmiset voi koskaan mennä sinne takaisin; asema on saastunut eikä sitä voida pestä avaruuteen. Voit päästää ilmat ulos, mutta sen jälkeen ei ole jäljellä tarpeeksi ilmaa koko avaruusaseman uudelleen paineistamiseen”.

”Vietimme muutaman tunnin venäläisten kanssa, heidän osastollaan, vain tuijottaen toisiamme sanoen: ’kaverit, luulen että avaruusasema kuolee, meidän pitää palata maahan parin viikon sisällä ja koko avaruusasema on siinä'”.

Vasta myöhään tämän jälkeen tuli uusi soitto Houstonista. Säteily oli vaikuttanut sensoriin ja kyse oli todella ollut väärästä hälytyksestä. Astronautit kävivät vielä tarkistamassa sen kaasunaamarit päällä.

Virts kertoo vasta myöhemmin saaneensa kuulla, että lennonjohto oli jo ryhtymässä ”tuulettamaan” ammoniakkia avaruuteen. Tämä oli tapahtumassa vain muutamaa minuuttia ennen kuin vapauttava tieto saatiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)