Verkkouutiset

Vangittu ISIS-taistelija itku silmässä: Jihadisteihin liittyminen pilasi elämäni

Vangittu turkkilainen entinen ISIS-taistelija katuu päätöstään liittyä terroristeihin, kertoo NBC News.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vangittu ISIS-taistelija kertoo terroristien riveihin liittymisen olleen pahin päätös minkä hän ikinä on tehnyt. Vain kolme päivää ISIS-joukoissa viettänyt mies antautui, kun hänet kuukausi sitten otettiin kiinni ja on nyt vangittuna Syyriassa.

– He (ISIS) polttavat elämäsi, eivätkä jätä mitään. En voi nyt tehdä mitään. Jos palaan heidän luokseen, he tappavat minut. Jos menen Turkkiin, minut pidätetään. Jos jään tänne, joudun vankilaan. Minulla ei ole mitään, kertoo turkkilainen 24-vuotias mies, jonka nimeä tai kasvoja ei ole paljastettu.

– Ainoa pakokeino minulle on kuolema. Minulla ei ole elämää, ei tulevaisuutta, hän lisää.

Mies kertoi liittyneensä ISIS:n riveihin paetakseen elämäänsä Turkissa, missä hänellä ei juuri ollut ystäviä ja hänen vanhempansa painostivat häntä menemään naimisiin ja ”tekemään jotain” elämällään.

– Elämäni oli rankkaa, eikä kukaan pitänyt minusta. Minulla ei ollut paljon ystäviä. Vietin paljon aikaa internetissä ja pelasin videopelejä, mies kertoo itkien.

Mies jätti yliopisto-opinnot kesken lähteäkseen Syyriaan. ISIS:n joukot lupasivat hänelle 50 dollaria kuussa, vaimon ja talon. Mies kertoo terroristien näyttäneen hänelle videoita, jotka saivat kaiken näyttämään mahtavalta. Elämä terroristien kanssa ei kuitenkaan ollut sellaista kuin hän oli luullut.

– He sanoivat minulle: ”Kun saat jonkun kiinni, katkaise häneltä kaula”. Minä en ole koskaan katkaissut kaulaa edes kanalta. Se ei ole helppoa, en pysty sellaiseen, mies kertoo.

Hänen mukaansa ISIS-taistelijat perustelivat teloituksia sanomalla, että niiden tarkoitus oli iskostaa pelkoa ja varmistaa, että ihmiset pakenivat heidän tieltään. Homoseksuaalien tappamista jihadistit perustelivat hänen mukaansa sillä, että homot olivat heidän mielestään ”vain puoliksi miehiä, kuin naisia” ja naisten surmaamista sillä, että teloitettavat naiset olivat ”harjoittaneet haureutta”.

Mies itse oli eri mieltä.

– Ei kukaan pidä toisten tappamisesta. Minä en hyväksy sitä, kukaan ei hyväksy sitä, eivät muslimit, eivätkä ne, jotka eivät ole muslimeita. Eikä kukaan pidä siitä, että toisia tapetaan ilman syytä, mies totesi.

Mies kertoo, että hänen koulutukseensa terroristien joukoissa kuului liikunnan harjoittamista, aseiden käytön opettelua ja uskonnon harjoittamista. Vain kolme päivää koulutuksessa oltuaan hänet lähetettiin Tal Abyadin kaupunkiin Turkin ja Syyrian rajalle pommitukseen.

– Pelästyin, sillä en koskaan elämäni aikana ollut nähnyt mitään sellaista. Koska olin peloissani, heitin aseeni pois, eivätkä jalkani enää kannatelleet minua. Kun kuulimme pommien äänen, olisimme voineet kuolla pelosta… Minä päätin antautua, jotta minua ei tapettaisi, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)