Verkkouutiset

Näistä erikoisista lähteistä ISIS kerää terrorismiin käyttämät miljardinsa

Isisin talous on heikentynyt viime vuosina merkittävästi, mutta terroriuhkaa Euroopassa tämä ei silti välttämättä lievennä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terroristijärjestö Isisin taloudesta on spekuloitu lehdissä runsaasti. Myös poliitikot ovat arvioineet, mistä terroristit saavat rahat, joilla rahoittavat toimintaansa.

Lontoolaisen King’s Collegen tutkijat ovat analysoineet systemaattisesti Isisin rahalähteitä. Tutkimuksessa käytettiin mediaraportteja, Isisin asiakirjoja, hallinnon asiakirjoja ja omaa selvitysaineistoa sen selvittämiseksi, mistä Isisin rahat tulevat ja miltä terroriryhmän taloudellinen tilanne näyttää. Tutkimuksen tuloksista kertoo Spiegel.

Tutkimusraportin mukaan Isisin rahavarantojen taustalla ei näyttäisi olevan salaisia tukijoita, kuten useasti on väitetty. Myöskään kidnappauksista vaaditut lunnaat tai arvoesineiden salakuljetus eivät juuri rikastuta terroristien tulovirtaa. Sen sijaan valtaosa Isisin rahoista kertyy ”veroista ja maksuista”, joita kerätään terroristien hallussa olevilla alueilla.

Seuraavaksi eniten rahaa terroristit saavat öljytuloista. Kolmanneksi suurin tulolähde on ryöstely, takavarikoinnit ja sakot.

Vuonna 2014 Isis sai 300–400 miljoonaa dollaria verojen ja maksujen kautta. Tutkimuksen mukaan summa nousi 800 miljoonaan vuonna 2015.

Tutkijoiden mukaan Isisin kohdalla ei tule keskittyä perinteisiin rahalähteisiin, sillä järjestö toimii eri tavoin kuin aiemmat terroriryhmät. Esimerkiksi pyrkimys tilkitä ulkomaisia rahalähteitä terrorismin torjumiseksi ei tutkijoiden mukaan ole kovin hyödyllistä, sillä Isisin erityislaatuinen varainhankinta ei juurikaan hyödy niistä.

Yksi merkittävä tulonlähde Isisille on myös maa-alueiden, autojen ja korujen myynti. Erityisesti tästä lähteestä tulevat rahat ovat kuitenkin viime aikoina huvenneet, kun Isis on menettänyt hallintaansa ja alueitaan Lähi-idässä.

Isisin budjetti on raportin mukaan puolittunut kahden viimeisen vuoden aikana. Vuonna 2014 sen arvioitiin olevan 970 miljoonasta 1,89 miljardiin dollariin. Viime vuonna vastaava arvioitu summa on 520 miljoonasta 870 miljoonaan dollariin.

Tutkimuksen mukaan Isisin talousvaikeuksilla ei silti välttämättä ole vaikutusta terroriuhkaan Euroopassa, sillä terrori-iskut on tähänkin asti toteutettu pienellä budjetilla. Tutkijoiden arvion mukaan Pariisin terrori-iskuun marraskuussa 2015 käytettiin noin 20 000 euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)