Verkkouutiset

”40 terroristia lähti siirtolaisveneellä” – Tämä on ISIS:n uusi reitti Eurooppaan

ISIS-jihadistijärjestö pyrkii soluttamaan taistelijoitaan Eurooppaan sekasortoisen Libyan kautta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Libyassa toimiva ihmissalakuljettaja Abu Walid (nimi muutettu) kertoo CNN:n reportaasissa ISIS-mieheltä saamastaan hyytävästä puhelusta. Terroristi oli kysynyt voisiko salakuljettaja järjestää 25 ISIS-taistelijaa veneellä Eurooppaan. Palkkioksi luvattiin 40 000 dollaria.

Abu Walid kieltäytyi. Hänen mukaansa pyynnöistä on kuitenkin tullut yhä yleisempiä viimeisen kahden kuukauden aikana. CNN:n haastattelemien lähteiden mukaan toiminta vaikuttaa järjestelmälliseltä.

Abu Walid kertoo kuulleensa, että Libyan Sirtestä olisi hiljattain lähtenyt kohti Eurooppaa peräti 40 tunisialaista ISIS-jäsentä. Huono keli oli ensin pakottanut heidän veneensä kääntymään takaisin. Walidin mukaan terroristit odottivat kymmenen päivää ja yrittivät uudestaan. Hän ei tiedä pääsivätkö he perille.

CNN:n mukaan ISIS pyrkii tunkeutumaan Libyan ihmissalakuljetusmarkkinoille luodakseen väylän, jota pitkin se voi soluttaa taistelijoitaan Eurooppaan. Aiemmin terroristit ovat käyttäneet Turkin kautta Kreikkaan kulkevaa siirtolaisreittiä. Viranomaisvalvonta reitillä on kuitenkin äitynyt liian tiukaksi ISIS:lle. Terroristijärjestön vaikutusvalta sekasortoisessa Libyassa on myös kasvussa. Sillä on maassa jo tuhansia taistelijoita ja se hallitsee osia maasta.

”On ollut vain ajan kysymys, milloin ISIS alkaa hyödyntää Pohjois-Afrikan ihmissalakuljetusverkostoja. Yhdysvaltojen ja Euroopan on toimittava nopeasti”, nimettömänä pysyttelevä länsidiplomaatti toteaa.

Kaksi libyalaista poliisiviranomaista vahvistaa Abu Walidin kertomuksen. He molemmat kertovat törmänneensä Libyassa Eurooppaan pyrkiviin ISIS:n jäseniin.

Korkea libyalainen turvallisuusviranomainen Ismail Shukri sanoo Libyasta Eurooppaan pyrkivien ISIS-miesten naamioituvan tavallisiksi siirtolaisiksi.

”He matkustavat perheidensä kanssa, ilman aseita. He pukeutuvat amerikkalaisittain ja heillä on matkassaan englanninkielisiä lehtiä. He eivät halua herättää epäilyksiä”, Shukri kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)