Verkkouutiset

Vääräuskoisten tappaminen, fyysinen valmius, ampuminen – näitä ISIS opettaa lapsille oppikirjoissaan

Isisin laatimia oppikirjoja analysoineen tutkijan mukaan on selvää, että terroristijärjestö tähtää valtansa laajentamiseen ja jatkuvuuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terroristijärjestö Isis kouluttaa lapsiaan tiukasti arvojensa ja laajenevaan valtaan tähtäävien suunnitelmiensa mukaisesti. Järjestö on ottanut haltuunsa valtaamiensa alueiden kouluja ja luonut jopa omia oppikirjoja, joiden kautta välittää ja siirtää ideologiaansa tulevalle jihadistisukupolvelle.

Business Insider kertoo Washingtonin Lähi-itä-tutkimuksen instituutin tutkija Jacob Olidortin analysoineen, mites Isis-sotilaat jakavat viestiään lapsille oppikirjoissa.

Olidortin mukaan oppikirjoissa käsitellään sekä keskeisiä islaminuskon teemoja ‒ koraania, hadithia ja lakia ‒ mutta myös perinteisiä kouluaineita historiasta matematiikkaan, jotka sinällään eivät liity islaminuskoon mutta jotka ovat tärkeitä ”kalifaatin kansalaisten koulutuksessa”.

Maantietoa oppikirjoissa opetetaan Isisin näkökulmasta ja kerrotaan, että Isisin kalifaatti venyy yli Lähi-idän. Oppikirjoissa tuomitaan länsimaiset demokratiat ja erotetaan toisistaan vääräuskoiset ja Isisille uskolliset.

Niissä myös kerrotaan, miten Isis havaitsee vääräuskoiset ja mitä toimia järjestö tekee heidän tuhoamisekseen. Väkivallan ja tappamisen sanotaan olevan oikeutettua ja välttämätöntä uskonnollisten tavoitteiden nimissä.

Isisillä on lapsille tarkoitettuja sotilasleirejä, mutta myös oppikirjoissa opetetaan ”fyysiseen valmiuteen”. Kirjoissa on muun muassa kuvia siitä, miten aseita käytetään ja missä asennossa kannattaa ampua. Asekuvia käytetään kuvituksena myös esimerkiksi matematiikan ja kieliopin tehtävissä.

Oppikirjat osoittavat Isisin sitoutuneisuutta projektiinsa perustaa ääri-islamistinen yhteiskunta. Toisin kuin muut terroristiryhmät, Isis pitää islamistista valtiota lähitulevaisuuden suunnitelmanaan. Oppikirjoissa kuvataan kalifaatin hallintoa, sen virkanimikkeitä ja johtajaa.

Laajojen oppikirjasarjojen laatiminen lyhyiden pamflettien lisäksi kertoo Olidortin mukaan jo itsessään siitä, että Isisin suunnitelmat kattavat laajoja yhteiskunnan osa-alueita ja tähtäävät järjestön vallanpidon jatkuvuuteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)