Verkkouutiset

ISIS otti vastuun epäonnistuneesta iskusta Ruotsin Malmössä

Jihadistijärjestön lehdessä kerrotaan mediassa vähälle huomiolle jääneestä iskusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

ISIS-jihadistijärjestö ottaa al-Naba-lehdessään vastuun monitoimikeskukseen Ruotsin Malmössä viime viikolla tehdystä iskusta. Tuntemattomat tekijät rikkoivat keskuksen ikkunan ja heittivät sisään kaksi polttopulloa.

Iskun saldo jäi todellisuudessa laihaksi. Suurempaa tulipaloa ei päässyt syttymään, henkilövahingoilta vältyttiin ja rakennus kärsi vain savuvahinkoja.

ISIS kertoo tapauksesta al-Nabassa. The Localin mukaan jihadistit kertovat, että palon sytytti ”kalifaatin soturi”. Lisäksi jutussa muun muassa väitetään, että keskus oli ”vääräuskoisten käytössä”. Tällä viitataan mitä todennäköisimmin shiiamuslimeihin. ISIS on sunnalainen järjestö.

ISIS:n propagandalehden mukaan isku suoritettiin järjestön johtohahmon ja tiedottajan Abu Muhammad al-Adnanin ohjeistuksesta. Al-Adnani menehtyi elokuussa ilmaiskussa Syyriassa.

Ruotsalaisen terroriasiantuntija Magnus Ranstorpin mukaan väitteisiin kannattaa suhtautua epäillen. Hänestä sanoo SVT:lle, että on kuitenkin mielenkiintoista, että ISIS on osannut edes kertoa iskusta ja vieläpä niin nopeasti, vaikka se onkin sivuutettu valtamediassa.

Lontoon Kings Collegen terrorismitutkija Hans Brun pitää niin ikään merkittävänä, että al-Nabassa tiedettiin iskusta.

– Tähän tapaukseen ei käsittääkseni ole kiinnitetty paljoa huomiota Ruotsissa tai maailmalla. Kysymys kuuluukin, miten he saivat tiedon siitä, hän toteaa Svenska Dagbladetille.

Brunin mukaan ISIS-jihadistit saivat todennäköisesti joko vihjeen iskusta tai olivat yhteydessä sen tekijöihin. Asiantuntija sanoo olevansa yllättynyt siitä, että ISIS päätti edes kertoa iskusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)