Verkkouutiset

Politiikantutkija povaa terrori-iskuja EU:hun – Isis-taistelijoita palaa nyt Syyriasta kotimaihinsa

Azerbaidžanista lähteneet jihadistit ovat alkaneet palata kotimaahansa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Arviolta 1500 ihmistä on lähtenyt Azerbaidžanista Syyriaan taistelemaan Islamilaiseksi valtioksi itseään kutsuvan terroristijärjestön riveihin. Turvallisuustilanne Syyriassa on venäläisten sotilaiden saavuttua heikentynyt entisestään, mistä syystä monet jihadisteiksi ryhtyneet ovat nyt alkaneet palata takaisin kotimaihinsa.

Verkkolehti Kavkazovedin mukaan Isis-terroristeja on alkanut virrata takaisin Azerbaidžaniin, mikä aiheuttaa maassa kasvavia ongelmia.

Azserbaidžanissa keskeisimmässä asemassa terroristien riveihin rekrytoimassa ovat olleet radikaalit muslimisaarnaajat. Monet houkuteltiin islamistien joukkoon tarjoamalla suuria summia rahaa, mutta raha ei kuitenkaan ole ollut ainoa syy.

– Azerbaidžanin nuoriso on menettänyt toivonsa kaikkeen hyvään ja uskoo, että tilanne voi parantua enää väkivallan keinoin, sanoo politiikan tutkija Zardusht Alizade.

Toimittajan ja politiikan tutkijan Anton Bredikhinin mukaan monet adzerbaidžanilaisnuoret uskovat, että liittymällä Isis:iin he voivat ajaa Armenian pois Azerbaidžanin alueelta.

Azerbaidžanista lähteneiden nuorten suuren lukumäärän syyt ovat myös maantieteellisiä: Azerbaidžanista on helppo liikkua Syyriaan.

Bredikhinin mukaan on selvää, että Azerbaidžanissa on Isis:in soluja ja hän uskoo, että Isis:llä on ”suuria suunnitelmia” Azerbaižanin varalle. Viime viikkoina Isis on tehnyt hakkeri-iskuja Azerbaidžanin valtion instituutioihin ja pankkeihin, varastanut tietokoneista dataa ja uhannut paljastaa tietoja, jos maa ei tee terroristeille myönnytyksiä.

Azerbaidžanilaisen pankin nettisivuille Isis-hakkerit olivat jättäneet seuraavan ilmoituksen: ”Teemme hakkeri-iskuja nettisivuillenne, luottokortteihinne, tietokoneisiinne ja puhelimiinne. Siitä tulee teille painajainen, prosessi on jo alkanut, eikä se lopu koskaan. Tämä on vasta alkua…”

Bredikhinin mukaan osa Syyrian jihadisteista on liikkunut Syyriasta myös EU-maihin ja Bredikhin povaa heidän toteuttavan sarjan terroristi-iskuja EU-alueella tulevien vuosien aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)