Verkkouutiset

Kurdijohtaja: ”Turkki haluaa pysäyttää kurdit, ei Isisiä”

Turkkilaisen kurdijohtajan mukaan Turkki ei ole pysäyttämässä Isisiä, vaan ainoastaan kurdeja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turkki ja Yhdysvallat ovat suunnitelleet turvavyöhykettä Syyrian ja Turkin rajalle, missä Isis kontrolloi Syyrian puoleista osaa. BBC:n haastatteleman turkkilaisen kurdipuolueen puheenjohtajan Selahattin Demirtasin mukaan turvavyöhyke on suunnattu kurdeja vastaan.

– Turvavyöhykkeen on tarkoitus pysäyttää kurdit, ei Isisiä. Itse asiassa Turkin pitäisi toimia kurdien kanssa yhteistyössä turvavyöhykkeen luomiseksi. Heidän pitäisi tehdä yhteistyötä, Demirtas sanoi BBC:lle.

Demirtas on toinen vasemmistolaisen kurdimyönteisen HDP-puolueen puheenjohtajista. Puolue saavutti yllätysvoiton kesäkuun parlamenttivaaleissa nousten neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.

Demirtasin mukaan Turkin todellinen tavoite on tehdä hyökkäys kurdialueille Syyriassa estääkseen kurdeja pitämästä hallussaan koko Turkin vastaista rajaseutua.

Syyrian YPG-kurdijoukot ovat saavuttaneet merkittäviä voittoja Isisiä vastaan Turkin vastaisella rajalla. Kurdit hallitsevat lähes koko Syyrian Turkin vastaista rajaa pohjoisessa lukuun ottamatta pientä kaistaletta, jonne turvavyöhyke on tarkoitus perustaa. Nyt turvavyöhykkeelle tarkoitettua aluetta hallitsee Isis.

Turkille YPG taas on kiusallinen. Sillä on läheiset yhteydet Kurdistanin työväenpuolueeseen (PKK), jonka Turkki luokittelee terroristijärjestöksi ja jota vastaan Turkki on käynyt sotaa vuodesta 1984 lähtien. Lisäksi Turkki ei halua hyväksyä Pohjois-Syyriaan itsenäistä kurdivaltiota, koska rajan toisella puolella Turkissa on laaja kurdienemmistöinen alue.

Virallisesti Turkki on suorittanut ilmaiskuja Turkissa terroristijärjestöksi luokiteltua PKK:ta vastaan Pohjois-Irakissa, mutta ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Turkki on iskenyt tankkitulella myös Syyrian YPG-kohteisiin.

Turkki ilmoitti viime viikolla aloittavansa ilmahyökkäykset sekä Isisiä että PKK:ta vastaan. Turkki antoi myös Yhdysvalloille oikeuden käyttää lentotukikohtaansa Isisin vastaisiin ilmahyökkäyksiin.

Tiistaina Turkki kutsui koolle hätäkokouksen, jossa Nato-maat antoivat täyden tukensa Turkille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)