Verkkouutiset

Ahtaalle ajettu Petroskoin johtaja IS:lle – Karjalan valtataistelu heijastuu Suomeenkin

Liikemies Vasili Popovin kohtalo sitoo Karjalan valtataistelun Suomeen, kertoo Ilta-Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän Karjalassa meneillään oleva ankara valtataistelu sai yhden huipentumansa joulupäivänä, kun Petroskoin kaupunginvaltuusto päätti erottaa opposition tuella kaupunginjohtajaksi nousseen Galina Shirshinan.

Entisillä Suomen mailla Alakurtissa syntynyt Shirshina on Venäjällä todellinen harvinaisuus, sillä hän nousi yllättäen Petroskoin kaupunginjohtajaksi demokraattisen Jabloko-puolueen tuella vuoden 2013 vaaleissa. Siitä lähtien Shirshina on ollut pistävä piikki Venäjän valtapuoluetta eli Yhtenäistä Venäjää edustavan kuvernöörin Aleksandr Hudilaisen lihassa, sillä kovatahtoinen Shirshina ei ole suostunut pelaamaan niillä säännöillä, joilla hänen olisi haluttu pelaavan.

– Yksi todellinen syy minun erottamisyritykselleni ovat Petroskoin kaupunginvaltuutettujen omat bisnekset, joita he ovat halunneet edistää, mutta joita minä olen pitänyt laittomina sekä kaupunkilaisten etujen vastaisina, Shirshina sanoo.

– He laskevat nyt sen varaan, että jos minua ei ole, niin he saavat vietyä omat liiketoimensa eteenpäin niin, ettei kukaan välttämättä edes huomaa päätöksiä.

Yksi Suomeen heijastuva osa Karjalan valtataistelussa on liikemies Vasili Popolovin kohtalo.

Jabloko-puolueen Karjalan-osastoa johtava Popov on asunut vapaaehtoisessa maanpaossa Joensuussa maaliskuusta 2015 lähtien. Parhaillaan hän odottaa Suomen päätöstä siitä, luovutetaanko hänet Venäjälle epäiltynä kiinteistökaupan yhteydessä tehdystä petoksesta.

Juuri Popov oli se henkilö, jonka tuen ansiosta politiikan ulkopuolelta tullut Shirshina voitti Petroskoin kaupunginjohtajavaalit yllättäen sen jälkeen, kun Jablokon varsinainen ehdokas oli suljettu viime hetkellä ulos vaaleista muodolliseen vaalirikkeeseen vedoten.

Popov on yksi Karjalan vaikutusvaltaisimmista liikemiehistä, jonka Lentorg-kauppaketju ja Aunuksen meijeri työllistävät satoja ihmisiä. Shirshina tuntee Popovin kymmenen yhteistyövuoden ajalta, ja hänellä on tästä vain hyvää sanottavaa.

– Popov on ihminen, joka ei alistu ja joka ei suostu vaikenemaan, jos jotain epäreilua tapahtuu. Siinä me olemme hänen kanssaan samanlaisia, mutta juuri siksi meidän hallituksemme ja kuvernöörimme eivät halua nähdä häntä Karjalassa. Hän on heille hyvin vakava poliittinen kilpailija, Shirshina sanoo.

Popoviin kytkeytyy rikostutkinta, jossa hänen vaimonsa Anastasija Kravtshukin epäillään ostaneen Petroskoin kaupungilta liian halpaan hintaan yhden kiinteistön, minkä vuoksi kaupungille olisi aiheutunut noin 10-16 miljoonan ruplan tappiot, mikä on nykykurssilla noin 125 000 – 200 000 euroa.

Karjalan oppositiossa uskotaan yleisesti, että koko kiinteistökaupan ympärille kehitelty rikosjuttu on vain tekosyy, jolla vallanpitäjät pyrkivät vainoamaan Shirshinan lähipiiriä. Myös venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial on julistanut Vasili Popovin ja muiden petoksesta epäiltyjen ”laittoman poliittisen vainon” uhreiksi.

Venäjä on esittänyt Suomelle virallisen luovutuspyynnön Popovista, joka halutaan Petroskoihin oikeuden eteen. Oikeudenkäynti Popovin vaimoa Anastasija Kravtshukia vastaan alkaa jo tammikuussa, sillä perhe teki aikanaan sen ratkaisun, että vaimo jää Petroskoihin vastaamaan omiin syytteisiinsä ja Popov pakenee Suomeen välttääkseen näin tutkintavankeuden ja yritystensä toiminnan alasajon.

Suomessa Popovin mahdollisesta luovuttamisesta Venäjälle päättää viime kädessä oikeusministeriö, mutta sitä edeltää korkeimman oikeuden antama lausunto. Joidenkin julkisuudessa olleiden arveluiden mukaan päätöksen piti tulla jo ennen joulua, mutta ratkaisua ei ole kuulunut vieläkään

– Sen voin sanoa, että Popovin tapauksen kautta Karjalan valtataistelu heijastuu Suomeenkin. Mutta muuten voin sanoa vain, että luotan täysin siihen, että Suomen viranomaiset perehtyvät asioihin ja tekevät sen jälkeen oikean päätöksen, sanoo Shirshina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)