Verkkouutiset

IS-järjestössä taistelee enemmän brittimuslimeita kuin Britannian armeijassa

Irakin ja Syyrian jihadistien joukkoihin liittyneiden brittien määrä huolestuttaa asiantuntijoita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Brittiviranomaisten mukaan Irakissa ja Syyriassa vaikuttavan IS-järjestön riveissä taistelee arviolta 800 brittiläistä muslimia. Maan ulkoministeriön mukaan tarkkoja lukuja on kuitenkin vaikea saada.

Britannian puolustusministeriö vahvisti USA Todaylle, että maan asevoimien aktiivihenkilöstössä muslimeita on noin 600.

Jihadistien puolella taistelevien brittien määrä huolestuttaa monia. Amerikkalaistoimittaja James Foleyn mestanneen IS-taistelijan uskotaan olevan britti.

Kasvot peitettynä Foleyn teloitusvideolla esiintynyt pyövelinä toiminut jihadisti puhui brittiläisellä aksentilla.

”Tämä on jotain, mitä olemme seuranneet jo kuukausia, eikä video (teloituksesta) muuta mitään. Tämä vain vahvistaa tietoisuutta tilanteesta, joka on varsin vakava”, Britannian ulkoministeri Philip Hammond kommentoi.

Parlamenttiedustaja Khalid Mahmood pitää virallisia arvioita brittiläisten IS-taistelijoiden määrästä liian alhaisena. Hän totesi hiljattain Newsweekille, että IS on värvännyt jo ainakin 1 500 brittiä.

Royal United Services-instituutin tutkijan Raffaello Pantuccin mukaan Lähi-idän taistelijoiden riveihin liittyminen houkuttelee etenkin nuoria vähävaraisia muslimimiehiä. Englannista on myös kohtuullisen helppo päästä Irakiin tai Syyriaan.

Ghaffar Hussein ääriajattelua vastustavasta Quillam Foundation -ajatushautomo on sitä mieltä, että sotaan lähteminen saa monet nuoret muslimit tuntemaan itsensä paljon tärkeämmäksi kuin elämä ei-islamilaisessa kotimaassa.

Ghaffarin mukaan Britannian kokema ilmiö toistuu esimerkiksi Hollannissa, Ranskassa, Tanskassa ja muualla Länsi-Euroopassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)