Verkkouutiset

Maailman väkirikkain muslimimaa laskee yhä ääniä – ei selkeää voittajaa

Parlamenttivaalien ääntenlaskun jatkuessa edelleen Indonesiassa näyttää siltä, että yksikään puolue ei saavuta 20 prosentin osuutta parlamenttipaikoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ainoastaan viidenneksen parlamenttipaikoista saanut puolue voi yksin asettaa ehdokkaan heinäkuussa järjestettäviin presidentinvaaleihin.

Lähimpänä rajaa on opposition pääpuolue PDI-P. Sille ennustetaan noin 19 prosenttia äänistä ja puolueen johdossa elätellään vielä toiveita viidenneksen osuudesta 560-jäsenisessä parlamentissa.

Ennusteita paremmin vaaleissa ovat menestyneet islamilaiset puolueet, jotka näyttävät nostavan yhteiskannatustaan kolmella prosentilla 32 prosenttiin.

Maailman suurimman muslimimaan Indonesian islamilaiset puolueet eivät ole yhtenäinen blokki, sillä joukkoon mahtuu sekä moniuskontoisuutta puolustavia että islamilaisen valtion luomista kannattavia ryhmiä.

Vaalitulos kuitenkin vahvistaa islamilaisten puolueiden neuvotteluasetelmia presidentinvaalin suhteen.

Sekä toiseksi suurimman puolueen Golkarin että kolmanneksi nousseen Gerindran edustajat ovat jo ilmoittaneet alkavansa neuvottelemaan vaaliyhteistyöstä islamilaisten puolueiden kanssa.

Istuvan presidentti Susilo Bambang Yudhoyonon Demokraattisen puolueen kannatus jäänee alle 10 prosenttiin, eikä sillä uskota olevan mahdollisuuksia edes varteen otettavan varapresidenttiehdokkaan asettamiseen.

Monet tarkkailijat sekä Indonesiassa että ulkomailla ovat ilmaisseet huolensa Gerindra-puolueen menestyksestä, sillä sitä johtaa Indonesiaa vuoteen 1998 johtaneen ex-diktaattori Suharton ex-vävy, sotilasurallaan miljoonaomaisuuksia kerännyt Subianto Prabowo. Häntä pidetään syyllisenä mittaviin ihmisoikeusloukkauksiin Indonesiassa ja Itä-Timorilla.

Korruptioskandaalien ravistelemassa maassa Gerindra pystyi esiintymään uudenlaisena poliittisena voimana, koska sen näkyviä johtajia ei tähän asti ole ollut syytettyinä korruptio-oikeudenkäynneissä.

PDI-P asetti ennen parlamenttivaaleja presidenttiehdokkaakseen mielipidetiedusteluja johtavan Jakartan suositun kuvernööri Joko Widowon. Hänen henkilökannatuksensa ei kuitenkaan näytä lisänneen puolueen kannatusta.

Kun Jokowi-kutsumanimellä tunnettu kuvernööri asetettiin ehdokkaaksi Indonesian valuutan rupian arvo ja pörssikurssit nousivat. Vaalituloksen alettua selkiintymään rupia ja pörssikurssit tulivat saman tien alas.

Vaikka presidentillä on Indonesiassa paljon valtaa, ei hän pysty hallitsemaan ilman parlamentista tulevaa tukea. Siksi tulevan valtiojohtajan pitää pystyä sopimaan asioista useamman puolueen kanssa.

Joko Widowon todennäköisenä vahvimpana haastajana heinäkuun vaalissa pidetään joko Golkarin johtaja Aburizal Bakrieta tai Gerindran Prabowoa. Poliittiset linjaerot Indonesiassa kulkevat sekä puolueiden että yhteiskunnan läpi. Vaalikampanjoissa eroja oli vaikea löytää ja puolueet kalastelivat ääniä poliittisesti epäoleellisiin asioihin vetoamalla. Kaikki tosin ilmoittivat vastustavansa korruptiota.

Kirjoittanut: KALLE SYSIKASKI

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)