IMF:n pääjohtaja soittaa hälytyskelloa: Pakolaiskriisi uhkaa vapaata liikkuvuutta

Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja varoittaa, että EU:n pakolaiskriisi uhkaa ihmisten ja tavaroiden vapaata liikkuvuutta koskevaa Schengenin sopimusta.

  • LKS 20160122  AJ009; (FILES) This file photo taken on October 17, 2014 shows International Monetary Fund managing director Christine Lagarde attending an OECD meeting in Paris. Lagarde announced on January 22, 2016 that she will run for a second term at the head of the International Monetary Fund, after winning strong backing from across Europe. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / FILES / ALAIN JOCARD

    IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde.

    ()

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoi sanomalehti La Repubblican mukaan Davosissa Sveitsissä, että pakolaiskriisissä on pelissä Schengenin sopimuksen eloonjääminen.

– Henkilökohtaisen näkemykseni mukaan se on ratkaistava tai se hajottaa, hän sanoi.

Schengenin sopimukseen otti kantaa myös Italian pääministeri Matteo Renzi.

– Emme saa antaa periksi pelolle, hän sanoi viitaten terrorismiin ja pakolaiskriisiin.

– Se, joka asettaa Schengenin kyseenalaiseksi, alistuu elämään pelossa. (Schenginistä) luopuminen olisi historian kääntämistä taaksepäin ja se olisi petos eurooppalaista identiteettiä kohtaan, Renzi sanoi yleisradioyhtiö RAI:n mukaan Mantovassa Italiassa.

Christine Lagarde oli huolissaan Davosissa myös mahdollisesta Brexitistä eli Britannian eroamisesta Euroopan unionista, joka on Lagarden mukaan pakolaiskriisin ohella hänen toinen suuri huolensa.

Britannian valtiovarainministeri George Osborne kuitenkin rauhoitteli Lagardea. Osborne sanoi olevansa optimistinen sen suhteen, että "EU:n ja Britannian välillä saadaan aikaan hyvä sopimus ehkä jo helmikuussa".

– Ja jos näin käy, olen luottavainen, että Brexit vältetään, Osborne sanoi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.