Verkkouutiset

Viron presidentti Ilves: Ukrainan takia ydinasevaltiot eivät luovu aseistaan

Kaikkia transatlanttisen yhteisön perustavanlaatuisia sopimuksia on rikottu viimeisen vuoden aikana, Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Pääasia on, että rajoja ei voi muuttaa voimakeinoin tai uhkaamalla voimankäytöllä, eikä mitään tällä tavalla tehtyjä muutoksia voida hyväksyä”, Toomas Hendrik Ilves sanoi Kanadassa järjestetyssä Halifax International Security Forumissa pitämässään puheessa.

Ilveksen mukaan YK:n peruskirja ja vuoden 1975 Helsingin sopimus (Etyjin päätösasiakirja) on heitetty Ukrainan tapahtumien myötä romukoppaan.

”Meidän on nyt mietittävä, kuinka jatkamme eteenpäin, kun turvallisuudelta on viety kaikki pohja”, Ilves totesi.

Ilves muistutti, että Ukrainan kriisin aikana on rikottu myös Budapestin vuoden 1994 sopimusta, jossa Ukraina suostui luopumaan neuvostoajan peruja olevista ydinaseistaan.

Sopimuksen ehtona oli, että Yhdysvallat ja Venäjä sitoutuivat muun muassa kunnioittamaan maan itsenäisyyttä ja sen silloisia rajoja sekä olemaan käyttämättä voimakeinoja sitä vastaan.

Ilves totesi, että Ukrainan tapahtumat ovat johtaneet siihen, ettei yksikään ydinasevaltio ole seuraavaan 60–100 vuoteen valmis luopumaan ydinaseistaan, koska vastineeksi annettaviin takuisiin ei voi enää luottaa.

Asiasta uutisoi Viron yleisradio ERR.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)