Verkkouutiset

Veden laatu heikkenee Himalajalla – vaikuttaa 40 prosenttiin maapallon asukkaista

Tuoreen tutkimuksen mukaan Ilmastonmuutos heikentää veden laatua Himalajalla ja se vaikuttaa 40 prosenttiin maapallon asukkaista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimus ilmastonmuutoksen vaikutuksista vesien ja järvisedimenttien geokemiallisiin prosesseihin Tiibetin ylängöllä osoittaa, että ilmaston lämpeneminen vaikuttaa jäätiköiden sulamiseen, maaperän eroosioon ja sedimenttien irtoamiseen.

Järvi- ja jokivesien laadun heikkeneminen vaikuttaa siten peräti 40 prosenttiin maapallon asukkaista, sillä he elävät ylängöltä alkunsa saavien jokien vaikutusalueella, tutkimuksessa lasketaan.

Tutkimuksen mukaan ihmisen toiminta ympäröivällä alueella vaikuttaa Tiibetin ylängön vesistöihin. Tutkimuksessa havaittiin elohopean, kadmiumin ja lyijyn pitoisuuksien olevan korkean ilmanalan järvisedimenteissä huomattavasti suurempia kuin matalan ilmanalan alueilla, joilla asuu enemmän ihmisiä.

Myös arseenipitoisuudet eteläisen Tiibetin ylänköalueella ylittivät Maailman terveysjärjestö WHO:n juomavettä koskevat suositukset. Tulokset viittaavat siihen, että saasteet kulkeutuvat ilman mukana Himalajan syrjäisille alueille.

– Sadekaudella alueen sateet ovat ravinnepitoisia, mikä osoittaa, että ilmakehän saasteet kulkeutuvat Etelä-Aasian monsuunien mukana Himalajalle, kertoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimus.

Tiibetin ylängöllä on laajalti ikiroutaa, johon on varastoitunut paljon hiiltä. Alueen lämpötila on kuitenkin noussut jo 500 vuoden ajan, mutta kuluneen vuosisadan aikana ilmasto on ylängön keskivaiheilla lämmennyt enemmän kuin sen muissa osissa.

– Ilmaston lämpeneminen saa ikivanhoja hiilivarastoja liikkeelle ja varastoitunutta hiiltä kulkeutuu ikiroudan alueilta voimakkaan virtauksen myötä Tiibetin ylängön jokiin. Ilmastonmuutos lisää hiilen vapautumista vesistöihin, mikä vuorostaan voimistaa alueellista ilmastonmuutosta ja vaikuttaa veden laatuun, Lappeenrannan teknillinen yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Tiibetin ylänkö on maailman ylängöistä korkein ja sitä kutsutaan myös maailman kolmanneksi napa-alueeksi ja Aasian vesitorniksi. Veden laatu on tärkeää Himalajaa ympäröivälle väestölle.

Tutkijat analysoivat ilmastonmuutoksen vaikutuksia vedenlaatuun järvissä ja sadevedessä sekä Aasian kolmen suuren joen, Jangtsen, Yarlung Tsangpon ja Gangesin, ylävesissä Tiibetin ylängöllä.

Tutkimusta johtavan professori Mika Sillanpään mukaan Himalajan hiilikierron lisätutkimusta tarvitaan pian.

– Ilmaston lämpeneminen vapauttaa ikiroudasta yhä enemmän hiiliainesta, joka kulkeutuu vesistöihin ja ilmakehään. Tämä kiihdyttää ilmastonmuutosta alueellisesti ja jopa maailmanlaajuisesti, mikä muun muassa vaikuttaa ihmisten elinkeinoihin, köyhdyttää laidunmaita, lisää aavikoitumista ja sulattaa jäätiköitä, professori Sillanpää sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)