Verkkouutiset

CIA:n analyytikko IL:lle: Saddam Hussein kirjoitti runoja ja vietti aikaa rakastajattarensa kanssa

CIA:n analyytikon John Nixonin mukaan presidentti George W. Bushin hallinto ei halunnut faktoja, vaan oikeutuksen politiikalleen, kertoo Iltalehti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

CIA:n analyytikko John Nixon oli ensimmäinen henkilö, joka kuulusteli Irakin presidentti Saddam Husseinia tämän pidätyksen jälkeen joulukuussa 2003.

Nixon kertoo tuoreessa kirjassaan Debriefing the President, että moni asia paljastui olevan toisin kuin uskottiin.

– Me uskoimme hänen olevan kaveri, jolla on suunnitelma. Velho, joka aina ajattelee kolme-neljä siirtoa eteenpäin. Ja hän ei ollut ollenkaan sellainen.

Saddamilla ei ollut aikomustakaan hyökätä minnekään, eikä hän ollut valmistautunut edes väistämättömään liittouman hyökkäykseen Irakiin.

Iltalehden haastattelussa Nixon sanoo uskovansa, että Saddam olisi luopunut vallasta ilman sotaakin. Kuulusteluissa Saddam kutsui itseään poliitikoksi ja kirjailijaksi.

Nixonin mukaan Saddam oli keskittynyt kirjoittamaan romaaneja ja runoja ja viettämään aikaa rakastajattarensa kanssa. Saddamin kirjoistakin yritettiin kaivaa tiedonmuruja.

– Yleensä, jos valtion päämies irrottaa itselleen aikaa ja kirjoittaa kirjan, siitä voi tulkita jotain henkilön ajatuksista tai asioista, joita tämä pitää tärkeinä.

Nixonin mukaan kirjoja oli vaikea seurata, eikä Saddam ei ollut lahjakas kirjoittaja.

– Saddamin kohdalla tämä oli lähinnä hänen käsitys itsestään sankarillisena hahmona, suurena miehenä ja viisaana johtajana, vaikka hän ei ollutkaan mitään niistä. Saddamilla oli vilkas mielikuvitus ja pakkomielle seksistä. Hänellä oli joitain todella outoja seksuaalisia fantasioita.

Irakin miehitys väärinkäsitysten summa

Nixon arvelee, että Hussein oli tullut elämässään siihen vaiheeseen, että hän halusi keskittyä muihin asioihin, Nixon sanoo.

– Uskon, että hän suunnitteli luopuvansa vallasta ja siirtävänsä sen Qusaylle, joka oli pojista pätevämpi.

Nixon sanoo, että koko Irakin miehitys oli lukuisien väärinkäsitysten ja väärien valintojen summa: Yhdysvallat uskoi Saddamin olevan uhka, Saddam uskoi Yhdysvaltain ymmärtävän, että Irakilla ei ollut mitään tekemistä 9/11 -iskujen kanssa. Nixonin mukaan Saddam ei ollut sofistikoitunut mies, eikä ymmärtänyt ulkopuolista maailmaa.

– Hän ei ollut käynyt kouluja, eikä matkustanut juurikaan, minkä hän sanoi minullekin. Saddam sanoi käyneensä Ranskassa ja pitäneensä siitä. Hän sanoi, että olisi halunnut matkustaa enemmän, mutta sitten ne sodat alkoivat, ja kenellä nyt silloin on aikaa matkustaa?

Nixonin mukaan Bushin hallinto halusi kuulla Irakista vain tiettyjä asioita.

– Usein CIA:n johto sanoi analyytikoille, että ei me tätä voida kertoa, eivät ne tätä kuuntele. Se oli ensimmäinen kerta urallani, kun tajusin, että politiikka voittaa tiedustelutiedon. Ei haluta faktoja, vaan oikeutus päätöksille, Nixon kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)