Verkkouutiset

”Olemme kaikki Putinin hyödyllisiä idiootteja” – suomettumisesta puhuminen pahentaa asiaa

Aina kun joku vertaa nykyaikaa kylmään sotaan Vladimir Putin hyötyy, väittää Moskovan-tuntija.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän surrealistisesta nykytodellisuudesta kiitellyn Nothing Is True and Everything Is Possible: The Surreal Heart of the New Russia -kirjan tehnyt Peter Pomerantsev kirjoittaa Politicossa, että olemme kaikki presidentti Vladimir Putinin hyödyllisiä idiootteja.

Pomerantsev kirjoittaa Venäjän median tavakseen ottamista tappouhkauksista sekä juutalais- ja homotsunami-herjoista oppositiolle. Ne ovat auttaneet ”hallusinoimaan sotaa Ukrainassa todellisuudeksi” tekaistuilla tarinoilla esimerkiksi lasten ristiinnaulitsemisesta.

Samaan aikaan lännen pahuudesta vaahtoavien paasausten kanssa ovat Kremlin tv-kanavat täynnä Ikean, Procter&Gamblen ja Mercedeksen mainoksia sekä Amerikasta lisensoituja tosi-tv -sarjoja. Lännen mainokset tukevat vihapuheita länttä vastaan, Pomerantsev huomauttaa.

Kun EU on päättänyt keskittyä Kremlin disinformaation purkamiseen, se merkitsee hänen mukaansa aina juuttumista Kremlin asettamiin rajoihin ja kerrontaan. Todellisuudessa Kremilissä ollaan huolissaan vain heidän rahamallistaan.

RIA Novostin entinen kehitysjohtaja Vasili Gatov toteaa jutussa, että vain pakotteiden levittämisellä Putinin roistojen pariin ja ei-kleptokratiaan kuuluvia tukemalla voi länsi saada muutoksen.

– Tämän sodan sotilaat ovat vakoojia ja rikollisia, kyynisiä lobbaajia ja herkkäuskoisia kommentaattoreita, bisneksiä jotka epätoivoisesti yrittävät saada voittoa Venäjältä, professori Mark Galeotti sanoo jutussa.

”Joskus kuulee nykyisiä ongelmia kuvailtavan ’kylmänä sotana’, johon tarvitaan ’liennytystä’, ’suomettumista’ tai muita 1900-luvun supervaltojen vastakkainasettelun huippuaikojen määritelmiä. Jotkut termeistä voivat olla täysin hyödyllisiä omassa käytössään, mutta yhdessä käytettynä niissä piilee riski narratiivista, joka sumentaa todelliset kysymykset ja vain auttaa Putinia”, Pomerantsev kirjoittaa.

”Kreml ei ole mikään ulkoavaruuden mallimaa jolla on messiaaninen tehtävä – se on hyvin ilkeä 21. vuosisadan hallinto joka surffaa lännen pahimmilla trendeillä: medialla ja markkinoiden manipulaatiolla. Se ei tee haasteesta yhtään vähemmän ongelmallista – itse asiassa enemmän”.

Pomerantsevin mukaan olkoon nykymeno mitä tahansa, kylmää sotaa se ei ole.

”Mutta kuvailemalla asiat vanhoin termein pelataan suoraan Kremlin käsiin. Putinin tarkoitus on määritellä Venäjä joksikin lännen kanssa samankokoiseksi ”muuksi”, kuten kommunismi oli demokratialle, siten suurentaen näkymää omasta tärkeydestään ja tehden omasta hallinnostaan isomman näköisen kuin se on”, Peter Pomerantsev tiivistää.

”Ulkopolitiikassa hänen tavoitteensa on saada Venäjä näyttämään valtavalta supervallalta jonka edessä muiden pitää polvistua”, hän kuvailee Putinin ”kylmän sodan saippuaoopperaa”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)