Verkkouutiset

Tämä bisnes kukoistaa Lähi-idässä: Uhreja enemmän kuin terrori-iskuissa, mukana ääri-islamistit ja poliitikot

Tutkijan mukaan huumebisneksen uhriluku on suurempi kuin kaikkien terrori-iskujen yhteensä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh kirjoittaa Iltalehden blogissa huumebisneksen kukoistuksesta erityisesti Lähi-idän maissa. Hänen mukaansa alkoholin kieltävää islamin uskon oppia on tulkittu niin, että se ei kieltäisi huumeiden käyttöä. Ääri-ideologioiden valtakausien aikana huumebisnes on päinvastoin räjähtänyt käsiin.

– Esimerkiksi Afganistanissa ei koskaan ole viljelty yhtä paljon huumeita kuin Talibanin vallan aikana. Myös Isisin hallitsemilla alueilla Irakissa ja Syyriassa toiminta on samanlaista. Äärijärjestöt tarvitsevat huumeita motivoidakseen rekrytoituja nuoria tekemään halutut terroriteot, Salehzadeh sanoo.

Yleinen köyhyys on hänen mukaansa johtanut siihen, että Lähi-idästä on tullut ”varsinainen huumepesä”

– Ketkä sitten ovat bisneksen takana? Köyhässä Afganistanissa viljellään jopa 90 prosenttia maailman (heroiini, oopiumi) huumeista. Afganistanissa käyttäjiä arvellaan olevan jopa 4 miljoonaa. Viljelijät saavat siitä huomattavasti enemmän rahaa kuin viljan viljelystä, ja epäonnistuneessa valtiossa monelle se onkin ainoa keino elättää perhe. Silti viljelijät ovat köyhiä, toisin kuin heidän viljelemiään huumeita kansainvälisille markkinoille kuljettavat paronit.

Salehzadehin mukaan ongelmaa on lähes mahdoton kitkeä, koska poliitikot ovat osa salakuljetusrinkiä.

– Viranomaiset väittävät taistelevansa huumeita vastaan, mutta silti isot kalat eivät koskaan jää verkkoon. Mikäli Iranin, Afganistanin, Pakistanin ja Turkin islamilaiset valtiot tekisivät rehellisesti yhteistyötä sekä keskenään että kansainvälisen yhteisön kanssa, huumesalakuljettajat tuskin pystyisivät viemään Lähi-idän huumeita markkinoille, hän sanoo.

Huumeet ja niiden synnyttämä väkivaltakierre aiheuttavat Salehzadehin mukaan miljoonia uhreja.

– Kuka tietää, ehkä tulevaisuudessa kieltojen sijaan tullaan kokeilemaan huumeiden laillistamista – helpottaisiko se viranomaisten työtä, se jää nähtäväksi. Mutta ehkä ainakin suurempi osa rahasta jäisi köyhille viljelijöille ja valtioille verotuloina. Ehkä uudenlaisella politiikalla voidaan saada uudenlaisia tuloksia aikaan tässä likaisessa bisneksessä, jonka uhriluku on suurempi kuin kaikkien terrori-iskujen yhteensä, hän päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)