Verkkouutiset

Ruotsin poliisijohtaja HS:lle lähiöväkivallasta: Kyse ei ole Astrid Lindgrenin Melukylästä

Rikollisjengien valta huolestuttaa Ruotsin lähiöissä, ja kuolemaan johtava väkivalta yleistyy jälleen. Samalla poliisi painii sisäisten ongelmiensa kanssa ja saa selvitettyä yhä vähemmän rikoksia, kirjoittaa Helsingin Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsissa otsikot kertovat nyt tiuhaan poliisin kriisistä, ja kovimman arvostelun kohteena on kaksi vuotta tehtävässään toiminut poliisiylijohtaja Dan Eliasson. Huoli Ruotsin poliisin tilasta kumpuaa pitkälti suuresta poliisiuudistuksesta, jota hänet rekrytoitiin viemään läpi vuoden 2015 alusta.

Hän myöntää, että poliisiuudistus on hidastanut rikosten selvittämistä. Sisäisten huolien lisäksi poliisin ulkoinen paine on kova. Turvapaikanhakijoiden suuri määrä rajatarkastuksineen ja terrorismin torjunta ovat vaatineet veronsa.

Eliassonin mukaan kehityksen taustalla on yksinomaan jengiväkivallan eskaloituminen tietyillä alueilla Ruotsissa.

– Jengit ampuvat tappavasti ja häikäilemättä toisiaan kohti uudella tavalla. Se on selvä ero vuosien 2015 ja 2016 kohdalla, Eliasson sanoo Helsingin Sanomille.

Ruotsin poliisi on nimennyt 53 ongelmallista aluetta, joissa rikollisuus, esimerkiksi huumekauppa, vaikeuttaa ihmisten arkea. Näistä 15 alueella ongelmat ovat erityisen pahoja. Kyseessä olevat alueet ovat verraten köyhiä, maahanmuuttajavaltaisia ja koulutustasoltaan alhaisempia kuin muut Ruotsin lähiöt.

Kehitys kyseisissä lähiöissä on Eliassonin mukaan suurin Ruotsin sisäiseen turvallisuuteen kohdistuva uhka. Ongelmien leviäminen aiheuttaisi suuria huolia ruotsalaiselle yhteiskunnalle.

– Kyse on johdonmukaisesta kehityksestä väärään suuntaan monilla alueilla Ruotsissa, ja se on katkaistava. Nämä ympäristöt ovat rankkoja. Kyse ei ole siitä Ruotsista, jonka tunnemme Astrid Lindgrenin Melukylästä, Eliasson sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)