Verkkouutiset

Hornet-lentäjä tilittää – ”jihadistit surmasivat viattomia, koska en kyennyt tappamaan”

ISIS-terroristijärjestöä vastaan ilmaiskuja Syyriassa ja Irakissa suorittavat amerikkalaislentäjät valittavat operaatiojohdon hitaasta päätöksenteosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Olen saanut ISIS-taistelijoiden joukkioita tähtäimeeni, mutta en ole saanut lupaa ampua”, eräs Yhdysvaltojen laivaston F-18 Hornet -hävittäjää lentävä pilotti toteaa Fox Newsille.

”He todennäköisesti tappoivat viattomia ihmisiä ja levittivät pahuutta sen takia, etten kyennyt tappamaan heitä. Se oli turhauttavaa”, hän jatkaa.

Fox Newsin mukaan ilmaiskuja laajoja alueita ja useita kaupunkeja valloittaneita jihadisteja vastaan tekevät lentäjät tuskailevat iskuihin liittyvää byrokratiaa ja sen hitautta.

Ilmaoperaatiosta hyvin perillä olevien lähteiden mukaan tällä hetkellä kestää liki tunnin, ennen kuin lentäjille vastataan, saavatko he tuhota havaitsemansa ISIS-kohteen vai eivät.

Yhdysvaltojen ilmavoimien tiedottaja kiistää väitteen Fox Newsin haastattelussa. Hänen mukaansa isku voidaan hyväksyä alle kymmenessä minuutissa. Hän myöntää, että aika voi kuitenkin venyä, jos kyse on ”monimutkaisesta kohteesta”.

”Kuten johtommekin on todennut, on kyse pitkäaikaisesta taistelusta, emmekä aio vieraannuttaa siviiliväestöä, Irakin hallitusta tai kumppaneitamme iskemällä kohteisiin summittaisesti”, hän sanoo.

Yhdysvaltojen ilmavoimien operaatioita muun muassa Afganistanissa komentanut kenraaliluutnantti (evp.) Davin Deptula puolestaan syyttää komentajia lentäjien tehottomasta johtamisesta.

Hänen mukaansa iskujen komentaminen on hidasta ja viholliset pääsevät sen vuoksi joskus pakenemaan.

”Joissain tapauksissa puhutaan tunneista. Tässä ajassa kyseinen kohde on jo lähtenyt alueelta ja lentokoneesta on loppunut polttoaine. On kyse ylimitoitetuista toimintatavoista, jotka suovat vihollisellemme etulyöntiaseman”, Deptula kommentoi.

Hänen mukaansa pullonkaula löytyy Washingtonista. Hänen mukaansa esimerkiksi Persianlahden sodassa iskuja tehtiin keskimäärin 1 125 päivässä ja Kosovossakin 135 päivässä. Nyt Irakissa lennetään vain 14 pommituslentoa päivittäin.

”Olemme käyttäneet ilma-asetta kuin suihkua. Jotta se toimisi tehokkaasti, olisi sitä käytettävä kuin ukkosmyrskyä”, Deptula sanoo.

Myös senaattori John McCain on kritisoinut ilmaiskuihin liittyvän päätöksenteon hitautta. Hän väitti hiljattain, että 75 prosenttia lentäjistä palaa tukikohtiin pudottamatta yhtäkään pommia hitaasta prosessista johtuen.

Nykyisen toimintatavan puolustajien mukaan ISIS-joukkoja vastaan käytävää taistelua ei voi verrata Yhdysvaltojen aiempiin ilmaoperaatioihin.

”Silloin taistelimme tavallisia armeijoita vastaan. Nyt annamme tukea taistelussa siviiliväestön joukkoon sulautuvia terroristeja vastaan. Meillä on korkea kynnys siviiliuhrien ja sivullisille koituneiden vahinkojen suhteen”, nimettömänä pysyttelevä Yhdysvaltojen puolustusministeriön korkea virkamies toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)