Verkkouutiset

Vaalit sunnuntaina – Peking kiristää otettaan Hongkongista

Hongkongissa käydään ensimmäiset hallintojohtajan vaalit sitten vuoden 2014 suoraa kansanvaalia vaatineiden mielenosoitusten.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lopullisesta äänestyksestä Kiinan erityishallintoalueen johtajasta ei odoteta kovin tiukkaa kamppailua.

Hongkongin vielä hetken virkaatekevä hallintojohtaja Leung Chun-ying ilmoitti viime syksynä perhesyihin vedoten, ettei asetu enää ehdolle toiselle kaudelle. Ilmoitus tekee kaikkien aikojen epäsuosituimman hallintojohtajan lisäksi Leungista ensimmäisen, joka ei toimi virassaan kahta peräkkäistä kautta.

Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle vuonna 1997. Sunnuntaina valitaan luovuttamisen jälkeen alueen neljäs hallintojohtaja.

Kahden ehdokkaan vetäydyttyä kesken kilpailun on jäljellä enää kolme ehdokasta, joista kaikki ovat virallisesti puolueeseen kuulumattomia, mutta edustavat kuitenkin julkisesti Kiina-mielistä Pekingin ryhmittymää.

Ehdolla ovat korkeimman oikeuden tuomari Woo Kwok-hing, Hongkongin taloussihteeri John Tsang, sekä Hongkongin hallinnosta vastaava pääsihteeri Carrie Lam.

Selvä ennakkosuosikki Lam sai jo ehdokkaaksi nimitysvaiheessa 580 nimitysääntä, mikä on vain 21 ääntä vähemmän kuin itse vaalin voittamiseen tarvitaan. Valituksi tullessaan Lam olisi ensimmäinen nainen hallintojohtajan toimessa.

Lam on myös saanut koko ehdolla olonsa ajan voimakasta tukea Pekingistä, joka on muun muassa julkisesti todennut Lamin olevan luotettava ja hyvä ehdokas.

Muista ehdokkaista esimerkiksi kansansuosikki Tsang taas on joutunut koko kampanjansa ajan todistelemaan julkisuudessa, että myös hänelle löytyy tukea Kiinan pääkaupungista.

Hallintojohtajasta äänestää käytännössä 1200-jäseninen valitsijamiesneuvosto, joka koostuu pääasiallisesti eri ammattiryhmien edustajista. Lopullisen nimityksen hallintojohtajasta tekee kuitenkin Kiinan kansantasavallan valtioneuvosto Pekingissä.

Kansanvaali jäi haaveeksi

Vuonna 2014 peräti 79 päivää kestäneet mielenosoitukset Hongkongin keskustassa vaativat hallintojohtajan valitsemista suoralla kansanvaalilla.

Kansanvaalin järjestämisestä tehtiin alustava lakiesitys vuonna 2014, mutta loppujen lopuksi esitys hylättiin lopullisesti kesällä 2015. Vuoden 2014 protesteihin verrattuna huomattavasti pienempiä mielenosoituksia odotetaan myös lauantaina ja sunnuntaina, kun eri ryhmittymät järjestävät kulkueita vaatien edelleen suoraa kansanvaalia valitsijamiesvaalin sijaan.

Hongkongin poliisi onkin ilmoittanut, että 1 800 poliisia partioi äänestysalueen liepeillä sunnuntaina, mikä on 600 poliisia enemmän kuin mitä vaalissa on äänioikeutettuja.

Hongkongin poliittista ilmapiiriä on hankaloittanut viime aikoina Pekingin kiristynyt ote alueesta. Hongkongin hallinto kielsi esimerkiksi osaa paikallislehdistöstä osallistumasta viime syksyn paikallisvaalien ääntenlaskutilaisuuteen.

Hongkongin tietopalveluosasto vahvisti jälleen tällä viikolla, että digitaalista mediaa edustavilla journalisteilla ei ole näidenkään vaalien osalta pääsyä hallinnon virallisiin lehdistötilaisuuksiin, eivätkä ne saa kysyä kysymyksiä virkamiehiltä. Päätöstä on moittinut muun muassa Hongkongin oikeusasiamies.

Toimittaja: HANNAMIINA TANNINEN, Hongkong

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)