Verkkouutiset

Näissä päiväkodeissa pidetään pääsykokeet kaksivuotiaille

Vanhemmat vievät taaperoikäisiä lapsiaan valmennuskursseille Hongkongissa varmistaakseen pääsyn maineikkaaseen päiväkotiin, kertoo BBC.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hongkongissa kilpailu menestyksen takaavasta koulutuksesta on kovaa ja alkaa varhain: arvostetuimmat päiväkodit ovat hyvin valikoivia sisään otettavien lasten suhteen, joten pääsykokeita ja haastatteluja järjestetään jopa alle kaksivuotiaille lapsille.

Monet vanhemmat uskovat, että arvostettu päiväkoti takaa pääsyn arvostetulle ala-asteelle ja siitä eteenpäin parhaisiin yläkouluihin, lukioihin ja yliopistoihin.

Nimekkäimmät päiväkodit saattavat saada tuhansia hakemuksia, kun paikkoja lapsille on jaossa vain muutama tusina. Koska kilpailu on kovaa, yritykset ovat alkaneet järjestää valmennuskursseja taaperoikäisille lapsille päiväkoteihin hakua varten.

Valmennuskurssin tunneilla harjoitellaan haastattelutilanteita ja pikkulapset laitetaan harjoittelemaan erilaisia tehtäviä. Lapsen pitää muun muassa osata esitellä itsensä ja tietää kumpaa sukupuolta itse on, tunnistaa eri hedelmiä, osata piirtää tietynlainen kuva, rakentaa palikoista talo ja osata laittaa erimuotoiset palaset oikeisiin lokeroihin.

Päiväkotien pääsykokeissa tyypillisesti seurataan, miten lapset leikkivät, toimivat muiden lasten kanssa ja ottavat osaa erilaisiin aktiviteetteihin, kuten laulamiseen tai musiikin tahtiin liikkumiseen.

Myös lasten käytöstapoja testataan tarjoamalla karamelleja haastattelutilanteen lopuksi. Lapsen pitää ottaa karamelli vastaan ja kiittää. Pisteitä menettää, jos on ahne ja rohmuaa herkkuja. Myös herkuista kieltäytyminen tulkitaan epäkohteliaaksi käytökseksi.

Itsevarmuus ja sosiaalisuus katsotaan eduksi, ujoudesta saa miinuspisteitä. Pääsykokeet ja haastattelukysymykset muuttuvat myös koko ajan vaikeammiksi, sillä sisään pyrkijöiden määrä kasvaa jatkuvasti. Kaksivuotiailta saatetaan kysyä esimerkiksi sellaisia kysymyksiä kuin ”Mitä varten sinulla on silmät?” tai ”Minkä linnun muna tämä on?”.

– Valmennustunnit voivat olla kovaa työtä, mutta haluan tyttäreni olevan valmis. Suurin osa vanhemmista haluaa lapselleen hyvät lähtökohdat, sanoo puolitoistavuotiaan, päiväkotivalmennuskurssilla käyvän Yoyon äiti.

Yoyon pikkuveli on vielä vauva, mutta hänkin aloittaa valmennuskurssin kunhan täyttää kahdeksan kuukautta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)