Verkkouutiset

Mies kertoo K-18-videolla, miten selvisi ISIS:n verilöylystä – ”shiiat ammuttiin heti vessassa”

Entinen irakilaissotilas todisti ISIS-jihadistien tekemän joukkomurhan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Toimin sotilaana Camp Speicherin tukikohdassa, Wathiq-niminen sotilas sanoo Vice Newsin haastattelussa.

Haastatteluun on liitetty jihadistien julkaisemia videopätkiä tukikohdan sotilaiden julmasta verilöylystä.

Kesäkuussa 2014 ISIS-jihadistit iskivät Irakin Tikritin lähellä sijaitsevasta Camp Speicherin sotilastukikohdasta lähteneen saattueen kimppuun. Järjestö on väittänyt surmanneensa tuolloin yli 1 700 sotilasta.

Tukikohdan irakilaissotilaiden kerrotaan saaneen lomaa juuri ennen massamurhaa. Entisen sotilaan mukaan ISIS kaappasi lomalle lähtijöitä kuljettaneen saattueen kuitenkin haltuunsa.

Wathiq oli liikkeellä omalla autollaan. Hän valitsi eri tien kuin loppusaattue ja säästyi näin ISIS-joukkojen ensi-iskulta. Hän näki sen jäljet myöhemmin.

– Ohitettuani Samaran, lähdin kohti Ishaqia. Tiellä oli sotilaiden ruumiita. Kokonainen saattueellinen Hummereita (maastoajoneuvoja) oli poltettu.

Sitten Wathiqin autoa ammuttiin ja hänet pakotettiin pysähtymään. Jihadistit kaappasivat Wathiqin, sitoivat hänen kätensä ja jalkansa ja työnsivät hänet autonsa takakonttiin.

Wathiq kuljetettiin paikalliseen koulurakennukseen, missä hänet istutettiin luokkahuoneeseen 20–30 muun miehen kanssa.

– He, jotka tunnustivat olevansa shiioja, ammuttiin heti vessassa, hän kertoo.

Wathiq sanoo antaneensa kuulustelijoille valenimen ja toistelleensa olevansa sunni, kun he pieksivät häntä.

Kuuden päivän kidutuksen jälkeen jihadistit lastasivat Wathiqin auton lavalle muutaman muun kanssa. He olivat löytäneet hänen henkilöllisyystodistuksensa. Valheet eivät enää auttaneet.

– Haistoin ruumiit jo ennen kuin pääsimme perille, Wathiq kertoo.

Kaksi Wathiqin kanssa ollutta vankia vietiin ensin sivummalle. Hetken päästä hän tajusi jihadistien huutojen perusteella, että miehiä mestattiin.

– Päätin juosta ja tulla mieluummin ammutuksi kuin mestatuksi. Meitä oli enää kaksi. Vedin käteni ulos siteistä ja avasin myös hänen siteensä.

Wathiq pääsi autolleen ja ajoi karkuun luotisateessa. Lopulta hän päätyi ISIS-jihadisteja vastaan taistelevien irakilaisjoukkojen tarkastuspisteelle.

Katso Vicen koko dokumentti taistelusta ISIS-järjestöä vastaan tästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)