Verkkouutiset

”Italian talous on terminaalivaiheessa ja tappajiensa käsissä”

Italian populistisen Viiden tähden liikkeen johtaja ampuu blogissaan täyslaidallisen sosialidemokraattivetoista hallitusta vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Giuseppe Grillon mukaan ”Italian talous on terminaalivaiheessa ja tappajiensa käsissä”.

Hänen mukaansa Italian julkinen velka (reilusti yli 2000 miljardia ja yli 130 prosenttia BKT:sta) on yhä epäuskottavampi. Neljä luottoluokituslaitosta Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch ja viimeksi sveitsiläinen Dbrs on pudottanut Italian luokitusta.

– Sveitsiläisen luokittajan mukaan Italian valtionvelan ongelma on se, että talous ei kasva ja kaikki muutkin talouden perusindikaattorit laahaavat, mukaan lukien työllisyys. Tähän päälle tulee pankkikriisi, jonka (ex-pääministeri Matteo) Renzin (sosialisti)hallitus alusti, Grillo kirjoittaa blogissaan.

– Renzin hallituksen ja myös talousministeri (Pier Carlo) Padoanin ja ulkoministeri (Paolo) Gentilonin – joka nyt istuu Chigi-palatsissa (pääministerin virka-asunto) – vastuu on valtava. Ensiksi mainitun pitäisi vetäytyä politiikasta ikiajoiksi sen sijaan, että valmistelee komeaa paluuta Italian talouden raunioille. Kahden muun pitäisi erota välittömästi ja antaa sana Italian kansalle (järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit), Grillo tykittää.

Matteo Renzi joutui eroamaan hävittyään perustuslakikansanäänestyksen ja presidentti nimitti uudeksi pääministeriksi niin ikään sosialisti Paolo Gentilonin. Oikeisto ja Viiden tähden liike vaativat ennenaikaisia vaaleja.

Grillo toteaa, että luottoluokittajat, joihin ei yleensä kannata juuri luottaa, sanovat tällä kertaa totuuden.

– Ne valokuvaavat palasina olevan talouden. Ei merkitse paljoakaan, että nämä luottoluokituslaitokset ovat osa ongelmaa, koska viime hallitukset ovat tuhonneet maan säästöpolitiikalla, julkisten palvelujen leikkauksilla ja sietämättömällä verorasituksella. Renzi on aina toteuttanut Euroopan unionin diktaatit, eikä ole koskaan kyseenalaistanut euron pakkopaitaa hyvin yksinkertaisesta syystä: hän ei ole halunnut tehdä sitä, puoluejohtaja kirjoittaa.

Tiettyä painoarvoa eurovastaisen Viiden tähden liikkeen (M5S) johtajan vuodatuksille antaa se, että M5S käväisi joulukuussa Italian suurimpana puolueena yli 30 prosentin kannatuksella ja jätti taakseen hallitsevan sosialistisen Demokraattisen puolueen (PD). Viikon takaisessa mittauksessa M5S sai 27,5 prosentin kannatuksen, PD 31,4 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)