Verkkouutiset

Venäjän puheet kuumentavat Ruotsissa – Gotlannin miinoitusta esitetty

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun ex-rehtori sanoo Venäjän toimien aiheuttavan suuren uhkan Gotlannille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Gotlannin saaren kaikkiin kolmeen satamaan olisi pitänyt rakentaa räjähdearkkuja, joiden avulla satamat voitaisiin tarvittaessa tuhota ja siten vaikeuttaa vihollisen toimia hyökkäyksen sattuessa. Näin sanoo Dagens Nyheterin haastattelema Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun entinen rehtori, Karlis Neretnieks.

Gotlannin asema on jälleen kerran kuuman keskustelun kohteena. Myös kansanpuolueen poliitikko Ulf Klasson on esittänyt miinoittamista.

Ruotsin TV4:lla venäläisvaikuttaja esitti saaren muuttamista puolueettomaksi. Ruotsin maanpuolustuspiireissä on yritetty olla provosoitumatta heitoista.

Karlis Neretnieksin mukaan räjähdelaatikot eivät kuitenkaan yksin riitä. Satamat on myös miinoitettava, ja sitä varten saarelle tarvitaan riittävästi voimaa, jotta miinoitusten purkaminen voidaan estää.

– On hyvä, että kyetään räjäyttämään satamia, jos joku yrittää käyttää niitä hyväkseen. Mutta jos ei ole kykyä estää korjaustöitä, räjäytykset aiheuttavat ainoastaan lyhyen viiveen.

Hänen mukaansa saarelle on siirrettävä tarpeeksi joukkoja, koska mahdollisen invaasion tapahtuessa joukkojen siirtoihin ei ole aikaa.

Ruotsin hallitus on päättänyt tyhjiön jälkeen sijoittaa Gotlantiin 150 sotilaan vahvuisen komppanian. Neretnieksin mukaan saarta puolustamaan tarvittaisiin noin 1 500 sotilaan vahvuinen joukko-osasto, panssarivaunuja, panssaroituja ajoneuvoja, tykistöä ja ilmatorjunta-aseita.

Neretnieks katsoo, että Venäjän toimet Ukrainassa aiheuttavat suuren uhkan Gotlannille.

– Gotlanti ei sinällään ole kohde, mutta jos Venäjä haluaisi tehdä jotain Baltian maiden alueella, Gotlannin valtaaminen olisi hyödyllistä. Siten Venäjä voisi luoda suojamuurin, joka estäisi Natoa auttamasta liittolaisiaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)