Verkkouutiset

Venäläispolitologi: Putinin uusi Krim saattaa olla uudessa suunnassa

Vladimir Putin voi seuraavaksi suunnata katseensa Kaukasukselle, venäläinen politologi ja kirjailija Andrei Pjontokovski arvioi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Yhtenäisen lännen edessä oleva (Vladimir) Putin saattaa yrittää jäädyttää Ukrainan konfliktin ja pelastaa sitten kasvonsa ’venäläisen maailman’ patrioottina lähtemällä kohti Kaukasusta”, Andrei Pjontokovski toteaa Armenian Radion haastattelussa Interpreter Magazinen käännöksen mukaan.

Presidentti Putinin arvostelijana tunnetun Pjontokovskin mukaan on täysin mahdollista, että Venäjä lähtee lietsomaan konflikteja alueella.

Esimerkiksi Pjontokovski nostaa Armenian ja Azerbaidzhanin väliset kiistat Nagorno-Karabakhin alueesta ja Venäjän yritykset vaikuttaa Georgiaan.

Nagorno-Karabakh on etnisten armenialaisten kontrolloima alue, joka kuuluu virallisesti Azerbaidzhaniin. Armenialaiset separatistit ja Azerbaidzhanin joukot ovat ottaneet alueelle yhteen useita kertoja tänä sykynä.

Venäjä tukee armenialaisia ja on varoittanut Azerbaidzhania eskaloimasta tilannetta. Monet Nagorno-Karabakhin separatisteista pitävät Venäjän annektoimaa Krimiä mallina, joka voisi toimia sielläkin.

Pjontokovski uskoo Venäjän pyrkivän ruokkimaan Azerbaidzhanin ja Armenian välisiä jännitteitä päästäkseen puuttumaan Nagorno-Karabakhin tilanteeseen. Tämä taas voisi luoda perusteet vaatia Georgialta pääsyä alueelle sen kautta.

Georgialaisten politiikan tutkijoiden Lalita Tsarian ja Gely Vasadzen mukaan Venäjä ei tyytynyt vuoden 2008 Georgian sodan lopputulokseen. Sodan seurauksena Venäjä sai käytännössä hallintaansa Abhasian ja Etelä-Ossetian alueet.

Tutkijoiden mukaan se harjoittaa alueella edelleen ”hiipivän annektoinnin politiikkaa”, jolla se yrittää ulottaa vaikutusvaltaansa entistä syvemmälle Georgiaan.

Tsarian mukaan Moskova pyrkii ruokkimaan epävakautta Nagorno-Karabakhin lisäksi myös niin ikään armenialaisvoittoisella Javakhetian alueella.

Tsarian mielestä tämänhetkiset tapahtumat kalskahtelevat Krimin tapahtumien toistumiselta Georgiassa. Hän pelkää Venäjän tunnuksettomien joukkojen eli niin kutsuttujen pienten vihreiden miesten ilmaantuvan pian Venäjälle myönteisille vähemmistöalueille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)