Verkkouutiset

”Voi osoittautua ratkaisevaksi universumin ymmärtämisen kannalta” – Nobel-palkinto neutriinotutkijoille

Tämän vuoden fysiikan Nobel-palkinto luovutetaan tutkijoille, jotka osoittivat, että neutriinolla on massa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Palkinnon saavat japanilainen Takaaki Kajita ja kanadalainen Arthur McDonald. Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia tiedotti asiasta tiistaina.

Tutkijat havaitsivat, että neutriinot voivat muuttaa identiteettiään, mikä edellyttää, että neutriinolla on oltava massa. Aiemmin neutriinoja on pidetty massattomina hiukkasina.

Akatemian mukaan ”löydös on muuttanut ymmärrystämme materian perustavanlaatuisesta toiminnasta ja voi osoittautua ratkaisevaksi universumin ymmärtämisen kannalta”.

Neutriinot ovat valokvanttien eli fotonien jälkeen maailmankaikkeuden yleisin hiukkanen.Neutriinoja syntyy muun muassa ydinreaktioissa esimerkiksi auringossa. Tuhansia miljardeja neutriinoja virtaa joka sekunti ruumiidemme läpi.

Fysiikan Nobel-palkinto on arvoltaan kahdeksan miljoonaa Ruotsin kruunua eli 860 000 euroa. Se jaetaan palkinnon saajien kesken.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)