Venäjä kiristää somen valvontaa - kaiken tämän isoveli haluaa tietää jokaisesta käyttäjästä

Tiedustelupalvelu FSB:n vaatimuslistan ulkopuolelle ei ole jäämässä juuri mitään.

  • LKS 20151204 // LKS 20140913 //  20140911 - Moskovalaista liikennettä. Lubljanka-aukio ja Venäjän salaisen palvelun FSB:n päämaja (neuvostoaikana KGB) ... Traffic in Moscow. Lubljanka-Square and the headquarters of the Russian secret service FSB (formerly KGB). LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

    FSB:n päämaja Moskovassa.

    ()

Venäjän viestintäministeriö on julkaissut luonnoksen määräyksestä, joka koskee "tiedonjakelun järjestäjiltä" edellytettävää teknistä laitteistoa ja käyttäjätietoja, jotka näiden tulee luovuttaa Venäjän tiedustelupalvelulle FSB:lle.

Määräyksen mukaiset toimenpiteet tulisi toteuttaa heinäkuuhun 2018 mennessä.

Meduza-verkkojulkaisun FSB saisi jatkossa haltuunsa kaikki nämä sosiaalisen median ja pikaviestipalvelujen käyttäjiä koskevat tiedot:

käyttäjänimi

täydellinen oikea nimi

syntymäaika

täydellinen osoite

passin numero

luettelo sukulaisista

kaverilista

luettelo kontakteista

kielitaito

tilin perustamisen ajankohta

ajankohdat, joina palvelua on käytetty

kaiken viestinnän täydellinen sisältö

audio- ja videoviestien arkistot kokonaisuudessaan

kaikki jaetut tiedostot

tallenteet kaikista verkkomaksuista

kaikki sijainnit, joista palvelua on käytetty (myös WiFi ja reititin/tukiasema)

IP-osoite

puhelinnumero

sähköpostiosoite

käytetyt ohjelmistot (internet-selain, mobiilisovellus, sähköpostisovellus

linkitetyt käyttäjätilit

Vaatimukset koskisivat Venäjällä toimivia pikaviestipalveluita ja sosiaalisen median verkostoja. Listalla ovat tähän mennessä ainakin suositut Vkontakte, Odnoklassniki, Yandex, Rambler, Mail.ru sekä Telegram ja Snapchat.

Kaavaillusta määräyksestä kertoi tänään Latviassa toimiva venäjänkielinen verkkouutissivusto Meduza.

"Tiedonjakelun järjestäjiksi" kutsuttujen toimijoiden on Meduzan mukaan heinäkuun 2018 alkaen lakisääteisesti tallennettava kaikki käyttäjiensä välillä tapahtuva kirjallinen ja multimediaviestintä.

Vaikka määräys ilmeisesti velvoittaisi ensi vaiheessa vain nimettyjä Venäjällä toimivia yrityksiä, se antanee viitteitä maan tiedustelupalvelujen pyrkimyksestä erittäin yksityiskohtaisten sosiaalisen median käyttäjätietojen haltuunottoon laajemminkin.

Toimittaja: HEIKKI HAKALA

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.