Verkkouutiset

Tutkija: Kansainväliseltä rikostuomioistuimelta odotetaan liikaa

Kansainväliseen rikostuomioistuimeen ICC:hen kohdistetut odotukset globaalin oikeuden instituutiona ovat olleet epärealistisia, kirjoittaa tutkija Katja Creutz Ulkopoliittisen instituutin tuoreessa raportissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nykyinen kansainvälispoliittinen ilmapiiri ei Creutzin mukaan helpota tilannetta. Maailman johtavat vallat ovat edelleen tuomioistuimen ulkopuolella, ja Ukrainan kriisi vaikeuttaa juttujen siirtämistä tuomioistuimesta turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi.

ICC:ssä on ensimmäistä kertaa syytettyinä virkaa hoitavia valtionpäämiehiä, kun tuomioistuin tutkii Kenian vuosien 2007–2008 vaalien jälkeistä väkivaltaa.

Creutz kertoo, että valtionjohtajien syyttäminen voi Kenian näkökulmasta vaarantaa alueellisen rauhan ja turvallisuuden, mistä syystä ICC:n ei Kenian mielestä pitäisi syyttää valtionjohtajia lainkaan

Kenia on Creutzin mukaan jarruttanut rikostuomioistuimen työtä, koettanut saada YK:n turvallisuusneuvoston lykkäämään juttujen käsittelyä ja uhannut ICC:tä Afrikan maiden vetäytymisellä tuomioistuimesta.

Creutz arvioi, että ICC:tä vastaan suunnatulla poliittisella hyökkäyksellä tulee olemaan vaikutuksena tuomioistuimeen. Sen täytyy harkita uudelleen, kuinka se suojelee todistajia, turvaa todisteita ja valitsee käsiteltävät tapaukset.

Tuomioistuin voi Creutzin mukaan käytännössä joutua jopa luopumaan periaatteestaan, jonka mukaan virkaa hoitavia valtionjohtajia voidaan syyttää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)