Verkkouutiset

Maahantulokielto puhuttaa – halusiko Venäjä euroviisuedustajastaan marttyyrin?

Ukrainan päätöksen taustalla ei vaikuttanut vain Krim, vaan myös artistin omat poliittiset puheet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläislaulaja Julia Samoilova ei voi edustaa maataan tämänvuotisissa Eurovision laulukilpailuissa Kiovassa. Ukrainan turvallisuuspalvelu tiedotti Samoilovalle määrätystä kolmen vuoden maahantulokiellosta keskiviikkona.

Samoilova oli aiemmin tehnyt esiintymismatkan Ukrainalle kuuluvalle Krimin niemimaalle, joka on ollut helmikuusta 2014 saakka Venäjän miehittämä. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut laajasti miehityksen eikä tunnusta Krimin liittämistä Venäjän federaatioon.

Venäjä on luonnehtinut artistille langetettua kieltoa epäinhimilliseksi ja syyttänyt Ukrainaa Euroviisujen politisoinnista.

Samoilovan sotaisat Ukraina-puheet

Ukrainalaisviranomaisten ratkaisua koskevat läntiset mediakommentit ovat pitkälti keskittyneet Samoilovan vierailuun Krimillä. Artistin omat Ukrainaa koskevat puheenvuorot ovat sen sijaan jääneet vähemmälle huomiolle.

– Länsi uhkaa Venäjää joukkojen tuomisella Krimille. Amerikkalaiset sota-alukset seilaavat kohti Ukrainaa. Vaikka kaikki ratkaistaisiin diplomaattisesti, lännen esittämät vaatimukset ja provokatiiviset toimet tuskin lakkaisivat. Se, että länsi pyrkii jakamaan ja hallitsemaan [Venäjän ja Ukrainan] tosiasiassa yhtenäistä kansaa, on selvää jokaiselle täysjärkiselle ihmiselle, Samoilova sanoo venäläisen Pravda.ru-uutissivuston aiemmin tässä kuussa julkaisemassa artikkelissa.

– Käytäntö osoittaa, että lähes kaikki Neuvostoliittoon aiemmin kuuluneet valtiot, jotka ovat nyt jäseninä EU:ssa, ovat monin tavoin syvässä kriisissä eivätkä menesty. Kuvitelma, että Ukrainan kohtalo voisi olla toinen, on katteetonta optimismia. Ukraina tarvitsee oman, itsenäisen polkunsa, venäläisartisti jatkaa.

Ukrainan nykyjohtoa Samoilova syyttää liittoutumisesta EU:n kanssa Venäjää vastaan ja maalailee muita uhkakuvia, jotka hänen mukaansa pakottavat Venäjän puolustamaan itseään ja Ukrainaa.

Laskelmoitua horjuttamista

Samoilovan Ukraina-puheet sisältävät vahvan poliittisen latauksen. Pravda ja muut venäläisviestimet eivät ole epäröineet vielä höystää niitä usein toistetuilla propagandaväitteillä esimerkiksi Naton aikeista harjoitella ydinasein Ukrainan maaperällä.

Kun Venäjän yleisradioyhtiö valitsi tämänvuotista euroviisuedustajaansa, tiedossa oli, että Ukraina on jo aiemmin asettanut useita venäläisartisteja maahantulokieltoon Krimiin ja Ukrainan-vastaiseen propagandaan liittyvien syiden nojalla. Ukrainan kulttuuriministeriö ilmoitti jo syyskuussa 2016, että samoja perusteita noudatettaisiin myös Euroviisuihin saapuvien artistien kohdalla.

Vallitseva käsitys Ukrainassa näyttää olevan, ettei Venäjän tavoitteena edes ollut Samoilovan esiintyminen Kiovassa, vaan pikemminkin Euroviisujen isännöinnistä Ukrainalle koituvan positiivisen julkisuuden tärveleminen.

On myös huomautettu, että jos Samoilova olisi sittenkin päästetty maahan, Venäjän viisudelegaation turvallisuutta olisi ollut vaikea aukottomasti taata. Provokaation mahdollisuutta ei kyetty sulkemaan pois, sillä luottamus Venäjän toimia kohtaan on Krimin ja Itä-Ukrainan tilanteen vuoksi pohjalukemissa.

Keskustelua on käyty lähinnä siitä, olisiko maahantulokiellon julkistaminen voitu hoitaa korkeammin tyylipistein. Useissa kommenteissa on katsottu, että ratkaisu olisi pitänyt taustoittaa huolellisemmin, jotta Venäjän tavoittelemalle propagandahyödylle olisi jäänyt vähemmän tilaa.

Siitä, oliko Julia Samoilova lopulta Venäjän vaikuttamisoperaation aktiivinen toimija vai pelkkä pelinappula ja uhri, vallitsee Ukrainassa monenlaisia näkemyksiä.

Viisufanit hämmentyivät

Suomalaisten euroviisuharrastajien Viisukuppila-verkkosivustolla Samoilovan osallistumisesta keskusteltiin kiihkeästi jo ennen tietoa maahantulokiellon asettamisesta.

Jotkut keskustelijoista epäilivät Venäjän tähtäävän lähinnä omien tavoitteidensa edistämiseen, toiset taas korostivat Euroviisujen epäpoliittista luonnetta.

Kun Ukrainan turvallisuuspalvelu oli kertonut päätöksestään, keskustelu aktivoitui entisestään. Moni pitää ratkaisua valitettavana, mutta myös ymmärrettävänä ja hyväksyttävänä. Ukrainan todetaan vain noudattavan omia lakejaan.

Myös Venäjän mahdolliset propagandatavoitteet on tunnistettu.

– Sinänsä jännää, miten täälläkin monet on Venäjän puolella ja heristää sormeaan Ukrainalle siitä, että nyt ei juhlita sitä monimuotoisuutta. Eli tapahtuu juuri se, mitä Venäjä varmaan toivookin. Eihän Ukraina ole sanonut mitään sellaista, että Julian persoonassa tai esityksessä olisi jotain väärää, mutta aiemmat teot vain sattuvat estämään maahanpääsyn, eräs keskustelija toteaa.

– Tämä on täyttä informaatiosotaa ja propagandaa. Ja siksi tässä pitää pelata shakkia ja pitää huolta siitä, että mustapekka jää Venäjälle ja matti ovelle, kirjoittaa toinen.

Muutamassa kommentissa pönkitetään Venäjän narratiivia tutunomaisin sanakääntein.

– Mutta hetkinen. Eihän Venäjä pannut Krimin tilannetta alulle, vaan Ukrainan kapinalliset, jotka täysin laittomasti syöksyvät laillisen hallituksen ja sen johtajan Viktor Janukovytšin vallasta. Maassa tapahtui siis rikollinen vallankaappaus.

Useista puheenvuoroista huokuu turhautuneisuus ja pettymys. Musiikkiin haluttaisiin keskittyä ilman poliittista sivumakua.

Toimittaja: HEIKKI HAKALA.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)