Varoitus terroriuhasta Euroopassa – ”ISIS suunnittelee erikoisjoukkotyylin iskuja”

Europolin mukaan Lähi-idän jihadisteihin liittyneiden ulkomaalaistaistelijoiden kasvava määrä on uhka EU:n jäsenvaltioille.

  • Europolin päämaja Hollannin Haagissa.

    ()

Eurooppaa kohtaa Euroopan poliisiviraston Europolin mukaan tällä hetkellä merkittävin terrorismin uhka vuosikymmeneen.

Europolin mukaan esimerkiksi Pariisin marraskuun 13. päivän terroriteot kertovat ISIS-jihadistijärjestön liikkuneen selvästi kohti entistä kansainvälisempää toimintatapaa ja kykyä ”suorittaa erikoisjoukkotyylin iskuja”.

ISIS:n toiminnan kehittymisen ja järjestön riveihin matkanneiden ulkomaalaistaistelijoiden kasvavan määrän katsotaan muodostavan yhdessä uusia haasteita Euroopalle.

”EU-alueella voi tapahtua tulevaisuudessa lisää iskuja. Siksi Euroopan unionin on vahvistettava puuttumista terrorismiin, epäiltyihin terroristiverkostoihin ja ulkomaalaistaistelijoihin”, Europolin tiedotteessa todetaan.

Tiedotustilaisuudessa Amsterdamissa EU:n sisäministerikokouksen alla puhuneen Europolin johtajan Rob Wainwrightin mukaan ”ISIS suunnittelee suuren mittakaavan iskuja Eurooppaan”. Wainwright korosti kuitenkin, että kaikki EU-maat tekevät yhteistyötä niiden estämiseksi.

Terrorismin uhkaan vastaamaan on myös perustettu tammikuussa European Counter Terrorism Centre (ECTC). Uusi virasto toimii ennen kaikkea jäsenvaltioiden viranomaisten tiedonvaihtokeskuksena.

Eri valtioiden tiedustelu- ja poliisiviranomaisten välisen tiedonkulun ongelmia on pidetty yhtenä keskeisenä monikansallisia terrorisminvastaisia operaatioita heikentävänä tekijänä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.