Verkkouutiset

Etyjin tarkkailija: Venäjältä tulee Ukrainaan 100 asepukuista miestä päivässä yhden valvontapisteen läpi

Minskissä solmitun Ukrainan tulitaukosopimuksen noudattamista valvovien Etyjin tarkkailijoiden työ on tehty lähes mahdottomaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Carnegie Europe -ajatushautomon Judy Dempsey on haastatellut nimettömänä pysytteleviä Etyjin tarkkailijoita, jotka vastaavat Ukrainan ja Venäjän välisten rajanylityspaikkojen valvonnasta.

19 Etyjin tarkkailijaa valvoo pareittain vuorokauden mittaisissa vuoroissa Gukovon ja Donetskin rajanylityspaikkaa syvällä Itä-Ukrainassa. Teoriassa valvonnan tulisi siis olla helppoa. Todellisuus on kuitenkin toinen.

Tarkkailijoiden kertomukset maalaavat varsin synkän kuvan siitä, kuinka mahdotonta tarkkailijoiden työ on.

”Meillä ei ole minkäänlaisia lainvalvontaviranomaisen valtuuksia. Emme voi tehdä tarkastuksia”, yksi tarkkailijoista kertoo.

Toinen tarkkailija paljastaa synkän totuuden rajanylityspaikan tilanteesta. Hänen mukaansa tarkastuspisteen läpi on tullut joka päivä noin 100 asepukuista miestä ja myös joitakin naisia tämän vuoden helmikuun jälkeen.

”Jotkut ovat sanoneet meille olevansa vapaaehtoisia taistelijoita. He kaikki kantavat rinkkoja. Heillä on myös aseita, mutta ei tappavia aseita”, tarkkailija selvittää.

Käytännössä Venäjältä Ukrainaan on siis tullut vähintään useita tuhansia asepukuisia henkilöitä yksin alkukevään aikana. Carnegie Europen Dempsey huomauttaa myös, että kyseessä on vain yksi rajanylityspaikka.

”Voimme vain arvailla, kuinka monta vapaaehtoista muilta rajanylityspaikoilta tulee”, hän kirjoittaa.

Tarkkailijat kertovat, että rajan yli kulkee myös runsaasti siviiliasuisia ihmisiä. Liikennettä on paljon molempiin suuntiin, eikä Etyjillä ei ole mitään tietoa siitä, ketkä heistä ovat taistelijoita ja ketkä eivät.

Etyjin tietojen mukaan Ukrainan ja Venäjän rajan on ylittänyt jompaankumpaan suuntaan yhteensä noin 2 miljoonaa siviiliä heinäkuun 2014 ja helmikuun 2015 välillä.

Ajoneuvojen tarkastus on mahdotonta

Venäjältä kulkee Ukrainaan myös runsaasti ajoneuvoja. Tarkkailijat kertovat, ettei niidenkään kulkuun voida puuttua sen suuremmin kuin mahdollisten taistelijoidenkaan. Rajan yli tulee tarkkailijoiden mukaan jatkuvasti ”humanitaarista apua” kuljettavia kuorma-autoja.

”Meillä ei yksinkertaisesti ole täysiä vapauksia tarkastaa niitä”, eräs tarkkailija toteaa.

Hän kertoo, millainen Etyjin suorittama tarkastus todellisuudessa on.

”Rekat tarkastetaan avaamalla niiden takaovet. Näet mitä näet. Kuorma-autoon ei voi kiivetä sisään. Tämä ei ole mikään tarkastus. Se kestää alle minuutin”, hän jatkaa.

Rajalla on tarkkailijoiden mukaan myös läpivalaisulaitteet, joiden läpi ajavien kuorma-autojen lavan sisältö voitaisiin tarkastaa.

”Venäläiset eivät salli tätä, joten meillä ei ole hajuakaan siitä, mitä missään näistä autoista on sisällä”, tarkkailija paljastaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)