Verkkouutiset

Vakoojan riita vaimon kanssa oli vähällä pilata Normandian maihinnousun

Brittitiedustelun salaiset asiakirjat paljastavat saksalaisten olleen vähällä saada tietoja siitä, mihin liittoutuneiden maihinnousu tehtäisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian tiedustelupalvelu MI5:n salaiset asiakirjat paljastavat, että brittien hyväksi toimineen espanjalaisen kaksoisagentin perheriita uhkasi pilata erään toisen maailmansodan merkittävimmistä sotilasoperaatioista.

Asiasta uutisoivan Britannian yleisradio BBC:n mukaan koodinimellä ”Agentti Garbo” Britanniassa tunnettu natsi-Saksan espanjalaisvakooja Juan Pujol työskenteli todellisuudessa Britannialle. Pujol välitti saksalaisille vääriä tiedustelutietoja.

Vakoojan keskeinen tehtävä oli vakuuttaa natsit siitä, että liittoutuneiden maihinnousu miehitettyyn Ranskaan tapahtuisi Pas-de-Calaisissa todellisen kohteen, eli Normandian sijaan.

Suunnitelma uhkasi kuitenkin mennä mönkään Pujolin vaimon vuoksi. Britannian tiedustelu oli määrännyt rouva Pujolin ja perheen lapset kotiarestiin kesäkuussa 1943, suojellakseen kaksoisagentin henkilöllisyyttä.

Julki tulleiden asiakirjojen mukaan Pujolin vaimo sai järjestelystä tarpeekseen, raivostui ja oli vähällä mennä Espanjan suurlähetystöön paljastamaan kaiken miehensä salaisesta toiminnasta.

– En halua viettää mieheni kanssa enää viittä minuuttiakaan. Painun Espanjan suurlähetystöön, vaikka he tappaisivat minut, vaimo huusi Pujolin MI5-kontantille Tomas Harrisille asiakirjojen mukaan.

Huolestunut Pujol onnistui kuitenkin kehittämään ovelan suunnitelman vaimonsa hiljentämiseksi ja arvokkaan operaation pelastamiseksi.

Britit olivat ehdottaneet, että Pujol valehtelisi saaneensa potkut vaimonsa purkauksen vuoksi. Kaksoisagentin mielestä se ei vielä riittänyt. Kohtauksen seurauksien tuli olla vielä pahemmat.

Pujolin ehdotuksesta britit pidättivät vakoojan ja veivät hänet vankileirille. Brittitiedustelu jopa kuljetti Pujolin vaimon silmät sidottuna tapaamaan vankeudessa viruvaa miestään.

Tapaamisen jälkeen MI5:n silloinen juristi, majuri Edward Cussen kertoi Pujolin vaimolle, että hänen miehensä vapautettaisiin, jos hän voisi jatkaa tehtäväänsä rauhassa.

Cussen totesi myös, että Pujolin vaimo päätyisi itse telkien taakse, jos hän puhuisi miehensä työstä enää koskaan. Tämän jälkeen ongelmia ei enää ollut.

BBC:n mukaan Juan Pujolin välittämät tiedot auttoivat ohjaamaan saksalaisjoukkoja pois kesäkuun 6. päivänä 1944 suoritetun Normandian maihinnousun todellisilta iskupaikoilta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)