Verkkouutiset

Ennenaikainen synnytys voi suurentaa äidin sydänriskejä

Riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin elämässä näyttäisi olevan tavallista suurempi naisilla, joiden raskauksista ainakin yksi on päättynyt ennenaikaiseen synnytykseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 70 000 sairaanhoitajanaista.

Ennenaikainen synnytys ensimmäisessä raskaudessa liittyi noin 40 prosenttia suurempaan sydän- ja verisuonitautien riskiin, tulokset osoittivat. Riski havaittiin etenkin naisilla, joiden lapsi oli syntynyt hyvin ennenaikaisena eli 32. raskausviikolla tai aikaisemmin.

Myös useampia ennenaikaisia synnytyksiä kokeneiden sairastumisriski oli suurempi kuin useita täysaikaisia lapsia synnyttäneiden.

Raskauden jälkeiset verenpaine- ja kolesteroliongelmat sekä lihavuus selittivät osan tuloksista, mutta yhteydet havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin naisten ikä, etninen tausta, koulutustausta, raskautta edeltävät elintavat ja sydänriskitekijät.

Tulokset viittaavat siihen, että ennenaikaiset synnytykset ovat merkki naisen alttiudesta sairastua sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin elämässään, mutta tarkkaa mekanismia ei vieläkään tunneta. Tietoa voi hyödyntää arvioitaessa naisten sairastumisriskejä.

Suomessa noin 5–6 prosenttia lapsista syntyy ennenaikaisena.

Tutkimuksesta kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)