Verkkouutiset

Lapsia värvätään uskonnolliseen poliisiin – tällaista on arki ISIS:n pääkaupungissa

ISIS-järjestön pääkaupungissa eletään tiukan uskonnollisen lain mukaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

ISIS-jihadistijärjestön hallitseman pseudovaltion epävirallisena pääkaupunkina toimii Syyrian Rakka. Kaupunki on jatkuvasti ankarien pommitusten kohteena ja sitä moukaroivat kaikki kynnelle kykenevät. Tällä viikolla iskuja tekevien Yhdysvaltojen, Ranskan ja Venäjän joukkoon on liittynyt myös Britannia. Moni unohtaa, että Rakkassa asuu yhä miljoona siviiliä.

Kaupunkiin henkensä uhalla ISIS:n saavuttua jäänyt Tim Ramadan -nimellä tunnettu ihmisoikeusaktivisti kertoo Guardianille elämästä Rakkassa. Hänen mukaansa pommitukset kohdistuvat pääasiassa ISIS-kohteisiin ja niillä on hyvätkin puolensa.

Kaupungin naiset saavat aktivistin mukaan hetken vapautta, kun ISIS-miehet lähetetään suojaan pommituksien ajaksi.

”He ilmestyvät parvekkeille ja ikkunoihin hengittämään raitista ilmaa ja katselemaan kaupunkiaan”, hän kertoo.

Elämä ISIS:n vallan alla on kovaa. Asukkaat kuvailevat neuvostotyylistä diktatuuria, joka ei kykene tuottamaan edes peruspalveluita tai turvaamaan oikeuksia kansalaisilleen.

Tim Ramadan kuvaa kotikaupunkiaan “suureksi vankilaksi”. Kodeissa ei enää sallita nettiyhteyttä ja valtaosa kaupungin nettikahviloista on suljettu. Kaupunkia valvotaan kameroilla, sähkö pelaa vain toisinaan ja poistua ei saa.

Naiset uskaltavat harvoin lähteä kodeistaan. Täysin kasvot verhoavan niqabin käyttö on pakollista julkisilla paikoilla. ISIS:n uskonnollinen poliisi ja pahamaineinen Khansaa-naisprikaati mittailee katuja ja jakaa tuomioita armotta. Jo liian värikäs käsilaukku voi johtaa vaikeuksiin.

”Tytön elämä on jo itsessään rangaistavaa”, Ramadan luonnehtii.

Pukeutumissäännöt eivät rajoitu vain naisiin. Miesten on pukeuduttava väljiin vaatteisiin eikä partaa saa ajaa. ISIS-poliisit pysäyttävät ihmisiä satunnaisesti ja tutkivat heidän matkapuhelimensa siltä varalta, etteivät he ole syyllistyneet toisinajatteluun. Rukoilematta jättäminen on rikos.

ISIS;n propaganda on läpitunkevaa. Rakkan seiniin on maalattu keskiajasta muistuttavia kuvia mestauksista ja teilaamisesta. Ne ovat samoja rangaistuksia, joita ISIS-järjestökin soveltaa alueillaan.

Ramadan kertoo brutaalin oikeusjärjestelmän tulleen niin arkipäiväiseksi rakkalaisille, etteivät ihmiset enää sulje silmiään tai järkyty, kun joku ruoskitaan keskellä kaupunkia pienen rikkeen vuoksi.

Pahinta on hänen mukaansa kuitenkin se, että järjestön ideologia on tunkeutunut kouluihinkin. Järjestön kerrotaan värväävän lapsia töihin uskonnolliseen poliisiin ja jopa itsemurhapommittajiksi. Matematiikan tunneilla laskutehtävissä käsitellään aseita eikä omenoita.

”He tuovat pommin luokkahuoneeseen, näyttävät sen lapsille ja kertovat, ettei sitä tarvitse pelätä, koska he ovat miehiä. Luovan kirjoittamisen tehtävässä käsitellään poikaa, jonka isä lähtee itsemurhapommittajaksi”, Tim Ramadan kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)