Verkkouutiset

Häirintää Egyptissä: huutelua, koskettelua, syövyttävää happoa tai raiskaus

Ohikulkevan naisen ulkonäköä kommentoiva mies voi Egyptissä pian saada tuntuvan sakon tai joutua vankilaan. Presidentti Adly Mansourin odotetaan lähiaikoina vahvistavan uuden seksuaalisen häirinnän kriminalisoivan lain.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Seksuaalinen häirintä on ollut Egyptissä kasvava ongelma viimeisen kymmenen vuoden ajan. Vallankumous ei merkittävästi muuttanut tilannetta, mutta vallankumouksen jälkeen yhä useammat naiset uskaltavat puhua ja raportoida kohtaamastaan häirinnästä.

Huhtikuussa 2013 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 99 prosenttia sadoista kyselyyn vastanneista naisista kertoi kohdanneensa seksuaalista häirintää.

Yleensä sanallista

Seksuaalinen häirintä on yleensä sanallista, harvemmin fyysistä koskettelua esimerkiksi ruuhkaisen julkisen liikenteen asemilla tai kulkuneuvoissa.

Häirintä saa myös väkivaltaisia muotoja. Seksuaalista häirintää vastaan kamppailevan Anti Harassment Movement -kansalaisjärjestön perustaja Ayman Nagi kertoo häirinnän saavan myös erittäin julmia muotoja.

– Tietoomme on tullut viimeisen vuoden aikana niin monta tapausta, jossa naisen päälle on heitetty kadulla syövyttävää happoa, että voidaan puhua jo ilmiöstä, Nagi sanoo.

Kairon Tahrir-aukiolla on tapahtunut useita joukkoraiskaustapauksia tammikuun 2011 vallankumouksen jälkeen.

Tämän vuoden aikana jo neljä turistinaista on tehnyt rikosilmoituksen raiskauksesta tai raiskauksen yrityksestä Egyptin suosituissa Punaisenmeren rantalomakohteissa. Raiskaustapausten vuoksi Egyptin turistiministeriö on jäädyttänyt kahden hotellin toimiluvan.

Ministeriö suunnittelee perustavansa ”mustan listan”, joka estäisi seksuaaliseen häirintään sekaantuneiden työllistymisen uudelleen matkailuelinkeinon palvelukseen.

Sakko tai vankilatuomio

Lukuisat kansalaisjärjestöt ovat jo vuosia toivoneet seksuaalisen häirinnän kriminalisoivan lain säätämisestä. Nyt toiveista on tulossa totta.

Uusi laki määrittelee kovat rangaistukset seksuaaliseen häirintään syyllistyneelle. Häirinnästä voidaan tuomita joko vankeus- tai sakkorangaistus tai molemmat. Sakon suuruus on 1000–2000 euroa ja vankeutta häirinnästä voi saada vuodesta kymmeneen vuotta. Rangaistukset ovat kovemmat niille, jotka on aikaisemmin tuomittu vastaavista rikoksista.

Tuhannenkin euron sakkorangaistus vastaa monelle palkansaajalle koko vuoden bruttotuloja.

Aiemmin seksuaaliseen häirintään on sovellettu rikoslakia. Rangaistus sanallisesta häirinnästä on ollut noin 80 euron sakko tai kuukauden vankeustuomio. Siveettömästä käyttäytymisestä julkisella paikalla on saanut aiemmin enintään kolmen vuoden vankeustuomion. Raiskauksesta tuomio on rikoslain perusteella enintään viisitoista vuotta vankeutta.

Tarkka määritelmä häirinnälle

– Uuden lain myötä seksuaalinen häirintä määritellään ensimmäisen kerran juridisesti, Egyptin oikeusministeri Ahmed El Sergany kertoi tiedotusvälineille.

Laki antaa tarkan määritelmän seksuaaliselle häirinnälle, jollaiseksi voidaan tulkita mikä tahansa julkisella tai yksityisellä paikalla tapahtuva seksuaalisuuteen tai pornografiaan viittaava ele, sana tai modernin tiedonvälityksen avulla lähetetty viesti. Jos häiritsijä on sosiaalisessa arvoasteikossa uhrinsa yläpuolella kuten tämän esimies, rangaistus on kolmesta viiteentoista vuoteen vankeutta.

El Serganyn mukaan seksuaaliseen häirintään puuttuminen tuli entistä ajankohtaisemmaksi sen jälkeen kun Kairon yliopiston naisopiskelija joutui kymmenien opiskelutoveriensa häiritsemäksi yliopistokampuksella vain siksi, että hänellä oli päällään vaaleanpunainen pusero ja tiukat housut. Häiritsijät loukkasivat naista sanallisesti ja yrittivät repiä vaatteita hänen päältään. Nainen pakeni kylpyhuoneeseen, josta yliopiston vahtimestarit pelastivat hänet.

Uhri syyllistetään

Naisasia-aktivistien mukaan iso ongelma Egyptissä on yhä edelleen se, etteivät naiset uskalla tai kehtaa kertoa kohtaamastaan häirinnästä aina edes lähipiirilleen.

– Perinteisen käsityksen mukaan seksuaalisen häirinnän tai jopa raiskauksen uhriksi joutuminen on aina naisen syy ja seurausta sopimattomasta ja siveettömästä käyttäytymisestä. Vanhat uskomukset häviävät hitaasti, kertoo Harassmap eli Häirintäkartta -nimisen nettisivuston ja kansalaisliikkeen vuonna 2011 perustanut Rebecca Chiao.

Häirintäkartta on ylläpitää vapaaehtoisvoimin nettisivustoa, jolle naiset voivat raportoida kokemastaan häirinnästä. Järjestön vapaaehtoiset pyrkivät jakamaan asiallista tietoa häirinnästä sekä kouluttamaan esimerkiksi kauppiaita tarjoamaan turvaa ja apua naisille, jotka ovat kadulla kohdanneet seksuaalista häirintää.

Teksti ja kuva: PÄIVI ARVONEN, Kairo

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)