Saksalainen konkaripoliitikko Angela Merkelille: "Hajoitat Euroopan"

Baijerin entinen pääministeri Edumnd Stoiber on sitä mieltä, että Saksan pakolaispolitiikka tarvitsisi B-suunnitelman.

  • LKS 20070907 Baijerin pääministeri Edmund Stoiber vieraili Suomessa 7. syyskuuta 2007. LEHTIKUVA Heikki Saukkomaa

    Edmund Stoiber.

    ()

Liittokansleri Angela Merkelin johtaman CDU-puolueen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n entinen pitkäaikainen puheenjohtaja ja Baijerin pääministeri Edumnd Stoiber on tullut tunnetuksi yhtenä Merkelin tiukimmista arvostelijoista.

Süddeutsche Zeitung -lehti kysyi, mitä Stoiber sanoi liittokanslerille kaksi viikkoa sitten Kreuthissa pidetyssä CSU-puolueen seminaarissa, jossa poliitikot kohtasivat.

– Hajoitat Euroopan, Stoiber kertoo sanoneensa Merkelille ääneen seminaarissa.

Stoiberin mukaan Merkel ei vastannut mitään hänen väittämiinsä. Ex-pääministerin myös kysyi liittokansleri Merkelilstä, missä on hänen B-suunnitelmansa turvapaikanhakijatulvan hoitamiseksi, mutta ei saanut vastausta.

Stoiber kertoo lehdelle pitävänsä vakavana virheenä rajojen avaamista tulijoille. Se on hänen mukaansa johtanut eurooppalaiseen kriisiin.

– Määrittelimme tämän eurooppalaiseksi ongelmaksi kysymättä muilta eurooppalaisilta hallituksilta, avasimme rajamme ja vaadimme sitten kiintiöitä, Stoiber sanoo.

Saksa jätti hänen mukaansa huomiotta, että muualla Euroopassa turvapaikanhakijoiden tulvaan ei suhtauduttu samalla tavoin kuin Saksassa.

Stoiberin mielestä B-suunnitelmaan pitäisi sisältyä Saksan rajojen turvaaminen ja oikeusjärjestyksen palauttaminen.

– Emmehän me ollenkaan tiedä, keitä meidän maahamme tulee, Stoiber sanoo.

Kyse on Stoiberin mukaan siitä, että eurooppalaiset maat, joiden kautta Saksaan pyritään, määritellään turvallisiksi kauttakulkumaiksi. Hän toteaa, että käytännössä se tarkoittaisin rajojen sulkemista turvapaikanhakijoilta kokonaan.

– Kukaan ei tule kolmannen maan kautta sisään ja sen jälkeen muut eurooppalaiset havaitsevat nopeasti, että kyseessä on eurooppalainen ongelma.

Stoiberin mielestä hänen esittämänsä ratkaisu on ainoa mahdollinen, jotta ongelman eurooppalaisuus tunnustetaan.

Aikaa on Stoiberin mukaan korkeintaan maaliskuun loppuun saakka. Jos Merkel ei tule CSU:n tiukalle linjalle, seuraa Stoiberin mukaan puoluehajaannus CDU:n ja CSU:n liittoumassa, kun äänestäjät reagoivat kevään osavaltiovaaleissa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.