Verkkouutiset

Kiinalaiset lihovat vaikka liikkuvat enemmän

Entistä useammat kiinalaiset harrastavat kuntoliikuntaa vapaa-ajallaan, mutta tästä huolimatta lihavuus ja ylipaino ovat yleistyneet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entistä useammat kiinalaiset harrastavat kuntoliikuntaa vapaa-ajallaan, mutta tästä huolimatta lihavuus ja ylipaino ovat yleistyneet, kertoo uutispalvelu Duodecim.

Tuoreen tutkimuksen mukaan samalla myös huonokuntoisten määrä on kasvanut Kiinassa.

Kun vuonna 2000 vajaat 9 prosenttia kiinalaisaikuisista oli lihavia, vuonna 2005 lihavia oli jo 10 prosenttia, vuonna 2010 jo 12 prosenttia ja vuoteen 2014 mennessä 13 prosenttia. Ylipainoisten osuus kasvoi samaan aikaan 37 prosentista 41 prosenttiin ja vyötärölihavien 14 prosentista 25 prosenttiin.

Lihavuus lisääntyi, vaikka vapaa-ajan liikuntaa harrastavien määrä kasvoi samaan aikaan selvästi. Vuonna 2000 suositusten mukaisesti liikuntaa harrasti 17 prosenttia ja vuonna 2014 lähes 23 prosenttia. Myös normaalipainoisten tilanne huononi, sillä heidän fyysinen kuntonsa heikkeni tutkimusjakson aikana.

Duodecimin mukaan kehitys johtuu todennäköisesti osaksi ruokavalion muuttumisesta epäterveellisemmäksi. Myös tupakointi on kasvanut merkittäväksi kansanterveydelliseksi ongelmaksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan mahdollisesti jopa kolmannes nuorista kiinalaismiehistä tulee kuolemaan tupakan aiheuttamiin sairauksiin, jos tupakoinnissa ei tapahdu huomattavaa muutosta.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä. Tulokset perustuvat kansallisten terveystutkimusten aineistoihin vuosilta 2000, 2005, 2010 ja 2014. Tutkimuksiin vastasi vuodesta riippuen 150 000 – 160 000 aikuista.

Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)